I u Grčkoj su cene u marketima osetno skočile u odnosu na prošlu godinu, pa čak i ako ste planirali da tokom letovanja izbegavate restorane i sami pravite hranu, poskupljenja biste morali da uzmete u obzir.

Čuveni Radmilo iz Grčke nedavno nam je skrenuo pažnju na to da je maslinovo ulje najviše poskupelo, ali i cene drugih namirnica koje turisti obično kupuju u grčkim marketima mogle bi da iznenade.

Proverili smo kakva je situacija ovih dana u jednom od marketa u Sivoti.

Ispostavilo se da je ekstra devičansko maslinovo ulje zapravo i dalje mnogo jeftinije nego kod nas – može da se nađe litar za 12 evra, što je oko 1.400 dinara.  Prema podacima sa Cenoteke, kod nas čak i sa popustima od 50 % nema povoljnije od 1.700 dinara, a cene idu i preko 4.500 za litar.

Sivota,market,cene
Sivota, market, cene Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Ukoliko ste od onih koji odmah odu po fetu, masline i paradajz, to će vas izaći desetak evra.

Pročitajte još:

Paket maslina od 125 grama s raznim začinima košta 2,20-3,30 evra; cene paradajza se još drže, od 2,25 do 3,50 evra kilogram (mada onaj sitniji za kuvanje može da se nađe i za 80 centi), a fetu možete da uzimate na gramažu ili u pakovanjima. Najpovoljnija, koju nam je preporučila zaposlena u jednoj radnjici je 250g za 2 evra.

Sivota,market,cene
Sivota, market, cene Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

*

Sivota,market,cene
Sivota, market, cene Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Takođe, biće vam potrebna voda, mi smo dobili savet da ne pijemo vodu iz česme, ali to nije bio neki veliki trošak, pakovanje od šest flaša od litar i po košta 1,50 do 2 evra.

Alkohol je, po običaju, dosta skuplji nego kod nas. Svaka radnja ima neko pivo na akciji, paket od 6 bude oko 5,50 evra, ali ako ste planirali da ponesete kući metaksu – moraćete da se otvorite.

Sivota,market,cene
Sivota, market, cene Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

U videu iznad teksta napravili smo turu po marketu, pa pogledajte i cene nekih drugih namirnica – testenine, grickalica, slatkiša, suhomesnatih proizvoda…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare