Fenomenalne rute vozom po Evropi

Putovanja 13. sep. 202115:35
Podeli:
Voz
Foto: - / Huber images / Profimedia

Pogledajte predloge za najlepše evropske ture vozom.

Od hotela na šinama do stotinjak godina starih vagona, vozovi duž Evrope nude raznovrsne mogućnosti putovanja, kao i pogled na spektakularne prizore.

Evropa je sa svojim stotinama kilometara dugom i razgranatom mrežom železničkih pruga jedna od najboljih svetskih destinacija za putovanje vozom.

Punkufer je predstavio najspektakularnije rute, od luksuznih vagona s pet zvezdica do retro vagona.

El Transcantábrico, Španija

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by myluxurytrain (@myluxurytrain)

Ultraluksuzni spavaći voz Transcantábrico prevozi turiste tokom osmodnevnog putovanja iz grada Santiago de Compostela do romantičnog Leona. Prolazi kroz gradove na severnoj obali Španije – Bilbao i Santander. Ova 643 kilometara duga ruta nudi prelep pogled na Biskajski zaliv i Asturijske planinske vrhove, a turisti se mogu prošetati i kroz nacionalni park Picos de Europa, kao i plažama Ribadea. Naravno, luksuzni smeštaj podrazumeva i tradicionalnu prvoklasnu kuhinju i vina a vagoni uz privatna kupatila imaju i džakuzi.

Bergenska železnica, Norveška

Ova železnica prolazi kroz nacionalni park Handangervidda na 1.237 metara nadmorske visine što je čini jednom od najviših u Evropi. Ruta od 371 km kreće iz Osla, prolazi kroz zelene pašnjake i tirkizna jezera, penje se uz fjordove prema snežnim planinskim vrhovima. Put do Bergena koji je ujedno i poslednja od 22 stanice traje oko sedam sati.

Bohinj, Slovenija

Trosatno putovanje od slovenačkih Jesenica do italijanskog Trsta prolazi kroz podnožje snežnih vrhova Julijskih Alpa a na putu prelazi najveći kameni vijadukt na svetu (glavni luk širok je čak 85 metara) i najduži slovenački železnički most dug šest kilometara.
Sto godina stara pruga izgrađena je kako bi spajala Trst s Nemačkom a danas je uglavnom koriste biciklisti i planinari i vinski entuzijasti u poseti vinogradima Nove Gorice. Od maja do novembra vagone pokreće parna lokomotiva a osoblje nosi austrougarske uniforme.

Glacier Express, Švajcarska

Putovanje ovom švajcarskom železnicom prava je zimska bajka. Beli planinski vrhovi, guste alpske šume i ogromni kameni vijadukt visok čak 61 metar oduševljavaju velik broj putnika godišnje. Nešto više od sedam sati potrebno je vozu da iz Zermatta stigne St. Moritz, a to je dovoljno vremena da putnici mogu zaista da uživaju u prizorima dok ispijaju šampanjac i ručaju dimljenu pastrmku i tatar biftek.

West Highland Line, Škotska

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coup (@the_hills_of_home)

Ova je železnica idealna za ljubitelje magije jer nalikuje na čarobni Hogwarts Express. Ne podsećaju predeli u kojima putnici uživaju gledajući kroz prozor bez razloga na prizore iz Harija Potera – filmski voz sniman je upravo na ovoj pruzi. Putovanje traje pet sati, počinje u Glazgovu a završava u luci Mallaig a na putu prolazi pored brojnih jezera odnosno „lochova“ i nacionalnog parka Trossachs. To je jedan od „najdivljijih“ predela Velike Britanije i mnogo je veća verovatnoća da ćete na putu sresti srnu ili neku drugu divlju životinju nego čoveka.

Montenegro Express, Crna Gora i Srbija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @livestotravelandeat

Ovo je jedna od relativno novih železničkih pruga, izgrađena 1976. i iako se u istorijskom smislu ne može takmičiti s drugim evropskim prugama, sve nadoknađuje prelepim pejzažima kroz koje prolazi. Dvanaestnosatno putovanje iz Bara prolazi kroz 254 tunela i preko 435 mostova kroz Dinarske planine i napokon stiže u Beograd. Na putu prolazi kroz nacionalni park Biogradska gora (jedna od retkih evropskih preostalih prašuma) i uz čarobno Skadarsko jezero.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar