Evia
Evia; Foto: ANGELOS TZORTZINIS / AFP / Profimedia

Grčka gori, a ostrvo Evia je najugroženije. I dok se s jedne strane dešava hitna evakuacija srpskih turista, neke agencije još ne isključuju aranžmane za Eviju - doduše za Edipsos, gde je situacija, kažu, potpuno normalna.

Nakon vesti da su srpski turisti na Eviji zbog požara proveli noć na trajektima, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da će danas početi izmeštanje svih srpskih turista sa Evije na bezbedne lokacije.

„Usled pogoršanja situacije u noći 07.08. na 08.08.2021. na ostrvu Evija, evakuacije koja se dešavala tokom noći, gde su naši turisti proveli oko 4 sata na brodu i vraćeni u mesto Pefki gde su boravili, u jutarnjim satima 08.08.2021, prateći situaciju koja se nije povoljno razvijala, menadžment agencije Argus Tours, uz saglasnost putnika koji su boravili na destinaciji, donela je odluku da se sprovede već pripremljen plan evakuacije u skladu sa svim bezbedonosnim merama i instrukcijama dobijenim od nadležnih službi za vanredne situacije republike Grčke. Uz pomoć grčkog inopartnera organizovan je prevoz autobusom naših putnika oko 13h po lokalnom vremenu autobusom za Olimpsku regiju. Grupa od 30 putnika bezbedno je stigla i smeštena u Paraliji i Olympic Beach-u oko 18h po lokalnom vremenu, gde nastavlja svoj boravak i letovanje do 14.08.2021.“, navode iz Argusa.

Dodaju da su aranžmani za ovaj deo Grčke stopirani zbog požara.

„Do daljeg ćemo obustaviti prodaju aranžmana na ugroženom području, dakle Eviji, a putnicima ćemo predložiti da svoje letovanje provedu na nekoj drugoj destinaciji koja je bezbedna. Nadamo se da ce ova vatrena stihija uskoro biti zaustavljena, a što se tiče drugih okolnosti, još nema preciznih informacija“, kažu iz Argus Toursa.

I Sabra trenutno evakuiše svoje putnike iz Pefkija.

„Deo je premešten u Paraliju, traže se solucije. Putnici nisu bili u životnoj opasnosti, ali problem je dim“, kažu iz Sabra travela. Ipak, ne planiraju da iz ponude brišu Eviju.

Pročitajte još:

„Ne, bar dok ne proglase vanredno stanje. Što se planiranih tura tiče, pokušavamo da ih pomerimo i savetujemo putnicima da odu u Olimpsku regiju, na primer, koja je u rangu Evije ili na neko drugo mesto uz doplatu“, otkrivaju, dodajući da je „Edipsos ok“.

I druge agencije koje rade Edipsos kažu da tamo sve funkcioniše kako treba, iako je Pefki u haosu.

„Aranžmani nisu stopirani. Edipsos gde su naši putnici je skroz na drugom kraju od Pefkija, gde je situacija ozbiljna. Ali pratimo situaciju i u svakom momentu smo u kontaktu s našim predstavnicima. Trenutno je bezbedno, jedna grupa je tamo, a 15. avgusta ide nova smena“, kažu u Oktopod travelu.

Isti odgovor dobili smo i od Barcino Toursa, na čijem je sajtu ponuda za Eviju istaknuta čak kao preporuka ove nedelje.

„Ne radimo Pefki, ali za Edipsos je sve normalno“, objasnili su nam.

***
Bonus video: Gostilje -srpska dolina vodopada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)