Detaljan vodič za leto u Albaniji – cene, gužve, hit plaže

Putovanja 06. jul. 202119:40 > 19:4711 komentara
Podeli:
Foto: Boris Firicki

Albanija je postala hit letnja destinacija među Srbima, a pandemija koronavirusa je pomogla u rušenju svih predrasuda o letovanju u ovoj zemlji. I ove godine vlada ogromna zainteresovanost za albansko primorje.

Boris Firicki sa sajta Albanija.rs ima proverene informacije o svakom detalju koji interesuje naše turiste ove sezone. Otkrio nam je gde su najniže cene, šta nas čeka na plažama, kao i gde je najbolji provod.

Cene smeštaja

„Najpovoljnije destinacije za letovanje u Albaniji su i ove, kao i prethodnih godina, manja mesta koja i dalje nisu preplavljena turistima. Ono što gosti iz Srbije najčešće biraju su Orikum i mesto Radhime kod Valone, kao i niz manjih mesta na potezu između Valone i Sarande poput Himare, plaže Borsh, Lukove ili mesta Dhermi koje je popularno među mlađim gostima“, govori Boris Firicki.

U Orikumu, mestu koje se nalazi na samoj granici Jadranskog i Jonskog mora, u centralnoj Albaniji, za smeštaj u apartmanima u julu i avgustu, kada su cene najviše, potrebno je izdvojiti oko 50 evra za apartman za četiri odrasle osobe, kaže nam Boris.

„Sa druge strane, hotelski smeštaj je za nijansu skuplji i cene za dvokrevetnu sobu sa uključenim doručkom se kreću od 45 do 60 evra“, ističe on.

Međutim, na jugu albanskog primorja cene su niže – kreću se od 20 do 50 erva za apartmanski smeštaj, odnosno oko 40-50 evra za hotelski smeštaj, a sve u zavisnosti od udaljenosti od plaže, sadržaja, nivoa opremljenosti hotela ili apartmana.

„Donekle očekivano, plaža Borsh koja važi za jednu od najlepših u Albaniji, ove godine je izuzetno popularna među gostima iz Srbije“, otkriva Boris.

Foto: Boris Firicki

On priznaje da cene smeštaja jesu poskupele u odnosu na prošlu godinu.

„U odnosu na, recimo, 2019. godinu, pre pandemije, cene su za oko 10 odsto više. Promena cena je bilo uglavnom kada je u pitanju apartmanski smeštaj, te je za apartmane u Ksamilu ili Sarandi prošle godine bilo potrebno izdvojiti 30-40 evra dok je ove godine ta cena oko 50 evra po noći. Kada su u pitanju all inclusive kompleksi na severu Albanije, u odnosu na prošlu godinu, tu nije bilo promena i cene se kreću od 50 do 60 evra za all inclusive uslugu po danu po osobi“, navodi Boris Firicki.

Foto: Boris Firicki

Cene na plažama i u restoranima

Boris naglašava da nije došlo do poskupljenja ležaljki, ali ni pića i hrane.

„Kada su u pitanju ležaljke, u samom piku sezone, odnosno u julu i avgustu, za komplet ležaljki sa suncobranom na severu zemlje, u letovalištima poput Drača i Golema, potrebno je izdvojiti od 500 do 700 leka (500 do 700 dinara). Sa druge strane, komplet ležaljki je na jugu nešto skuplji pa je u Sarandi za komplet po danu potrebno izdvojiti od 600 do 1.000 leka, u Ksamilu na najpopularnijim plažama i do 1.200 leka“, priča nam.

Što se restorana tiče, cene su jako slične beogradskim.

„Na jugu Albanije, u letovalištima Ksamil, Saranda, Himara i drugim za ručak za četiri osobe u nekom od restorana na obali potrebno je izdvojiti u proseku oko 40 evra i to za obrok koji uključuje piće, salatu, kao i obrok uz morske plodove ili drugo glavno jelo. Primera radi, orada ili brancin u restoranima u Sarandi koštaju oko 6-8 evra za porciju (700-1000 leka), cene salata su od 300 do 500 leka, dok su cene pića blago niže u odnosu na cene u Beogradu. Gazirana pića u restoranima koštaju oko 1 evro, kafe do 1.5 evro, domaća piva oko 1.5 do 2 evra, domaća rakija 1 evro, dok je u restoranima za pola litra domaćeg vina potrebno izdvojiti od 4 do 7 evra. Takođe, uvek su tu i fast food restorani u kojima obrok košta oko 2 evra po osobi. Podsetio bih i da su cene na jugu Albanije više, te da u letovalištima naseveru zemlje možemo računati na i do 20 odsto niže cene“, detaljno objašnjava Boris.

Foto: Boris Firicki

A u albanskim marketima cene su niže nego u Srbiji – osim mleka i hleba koji su za 30 odsto skuplji.

Pročitajte još:

„Cene cigareta u marketima su iste kao u Srbiji, dok ono na šta treba obratiti pažnju su alkoholna pića. Iako su piva i žestoka pića iste cene ili čak jeftinija nego u Srbiji, vina u Albaniji su u supermarketima i do 40 odsto skuplja nego kod nas. Ipak, ukoliko ste ljubitelj domaćeg vina, na pijacama u letovalištima uvek možete kupiti vina lokalnih proizvođača po cenama od oko 300 do 500 leka za litar. Naravno, neizostavna stvar je sjajno domaće maslinovo ulje koje možete kupiti na pijacama u Albaniji“, savetuje Boris.

Kako odabrati destinaciju

Mladi najčešće biraju Sarandu ili Valonu, kao velike gradove sa mnogo klubova, barova, plažnih žurku, festivala i generalno – vrlo dinamičnom atmosferom, otkriva Boris.

„U pitanju su gradovi koji su popularni i među mladima iz drugih država regiona, ali i Evrope. Uz ove gradove, popularno mesto za mlade je i Dhermi u kome se održavaju brojni festivali, poput popularnog Kala festivala u septembru, te za one koji vole dobru house i elektronsku muziku ovo je idealno mesto za letovanje“, preporučuje.

Foto: Boris Firicki

Što se tiče porodica, definitivno su najpopularnji Saranda i Ksamil kao mesta na Jonskom moru, odnosno Drač i Golem na Jadranskom.

„Drač i Golem su posebno popularni za one koji žele da do mora stignu brzo, za svega 7-8 sati vožnje odličnim putem preko Kosova, kao i za one koji su ljubitelji all inclusive hotela kojih ima samo na severu Albanije. Posebno se traže hoteli poput VM hotelskog resorta, Grand Blue Fafe, Max Royal G hotela“, ističe Boris.

Foto: Boris Firicki

Ukoliko volite mirniji odmor, bez prevelike gužve, mnogo ljudi na plažama, Boris savetuje da preskočite odmor u Ksamilu tokom jula i avgusta.

„Gužve u ovom malom mestu pri granici sa Grčkom su ogromne, a iako Ksamil ima prelepe tirkizne plaže, bolje je posetiti ga u septembru kada su gužve znatno manje“, kaže Boris.

Po njegovom mišljenju su plaže na Jonskom moru mnogo lepše od onih na Jadranu, a srpskim turistima preporučuje da posete Borsh, Jale, Shpella e Pellumbave kod Sarande, Pasqyra, kao i plažu Krorez do koje se dolazi samo brodićima.

Foto: Boris Firicki

Do Albanije autobusom

Kako su mladi sve više zainteresovani za Albaniju, nedavno je pokrenuta i autobuska linija do hit destinacija.

„Polasci su ponedeljkom, sredom i petkom iz Beograda, prevoznik je Erhan trans, a cena povratne karte je vrlo povoljna – 40 evra do Drača, odnosno 60 evra do Sarande i Ksamila.

„Sama činjenica da se mladi odlučuju na odlazak u Albaniju na letovanje, da imaju priliku da obiđu susedne zemlje, upoznaju se sa mladima iz Albanije, ali i drugih država regiona je za nas velika stvar i na to smo, uz apsolutno sve pozitivne utiske gostiju, jako ponosni“, zaključuje Boris Firicki.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar