grčka leto 2021 cene
Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Putnici iz Srbije požalili su nam se da njihovi prijateji iz Nemačke isti hotel u koji oni idu u Grčkoj - plaćaju manje. Zato smo u u agencijama koje posluju i u našoj zemlji i na Zapadu pitali zašto je to tako. Da li je moguće da je smeštaj u istim hotelima u Grčkoj jefitniji za strance nego za Srbe?

Pred polazak na more nije lako odabrati i dobar smeštaj i prihvatljivu cenu. U moru raznovrsnih ponuda neki primećuju da nije isto ako biste da iz Srbije pođete put Grčke ili ako tamo idete iz, recimo, Nemačke. Navodno, smeštaj je za Nemce u istom hotelu u Grčkoj povoljniji nego za ljude iz naše zemlje.

Da li je tako i šta je moguće objašnjenje za ove navode, kazali su nam iz popularnih turističkih agencija u Srbiji.

„To ne može da bude pravilo jer sve svakako zavisi od ugovora koji određena agencija sklopi sa hotelom na određenoj destinaciji. Zato se ne može ništa gledati na tako širokom nivou, na nivou države.“

Sve zavisi od dogovora agencije i hotela

U tom smislu se, navode naši sagovornici, i ponude među agencijama u Srbiji razlikuju.

„Neki hotel će biti jeftiniji u jednoj, a skuplji u drugoj agenciji i obrnuto. To isto važi i ako uporedite neku agenciju iz Srbije sa nekom iz Nemačke. Pritom, postoje neki partneri koji su kod nas jeftiniji nego u Nemačkoj“, rekli su nam u jednoj domaćoj turističkoj agenciji.

Oni kažu i da dosta zavisi od toga da li neka agencija sa hotelom ima takav dogovor da unapred daje depozit, dogovor na osnovu kog može da dobije bolje uslove od drugih.

Pročitajte još:

„Takođe, neki operater šalje 200 putnika u neki hotel u sezoni, a u drugi hotel dva. Zato se ništa ne može generalizovati. Logično, ta agencija će imati bolju cenu za onaj hotel gde pošalje više putnika.“

To potvrđuju i iz popularne agencije koja posluje i po Evropi sa strancima koji putuju, recimo, u Grčku, ali i sa srpskim državljanima.

„Svaki turoperater ima svoje dogovorene cene, pa su tako negde hoteli skuplji, negde jeftiniji. Negde daju pogodnosti, negde ne. Zaista nema pravila. Primera radi, kod nas možete naći hotel koji je jefitniji nego na Bukingu, ali takođe na Bukingu možete naći hotel koji je jefitniiji nego kod nas.“

I kad se sve sagleda, najbolje što možete da uradite, ako biste da prođete što je povoljnije moguće – tragajte za omiljenom destinacijom među ponudama domaćih agencija, među ponudama onih koje posluju i po Evropi, ali i preko Bukinga ili Airbnba i sličnih platfomi preko kojih je moguće rezervisati smeštaj na moru. U ogromnoj ponudi, uz malo strpljenja, sigurno ćete naći najpovoljniji smeštaj za leto na moru.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (18)