Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Važno je da znate kad je gde zimski raspust.

Poznato je da se pik skijaške sezone vrti oko praznika, a da najviše ljudi zimske porodične odmore tempira tako da se preklope sa zimskim raspustom. Zato je, ako želite da izbegnete gužvu, najpametnije da izbegavate datume kojima su školarci slobodni.

„Uvek gledaš da izbegneš te datume koji se poklapaju sa raspustom, tad su najveće gužve, a i obično je najskuplje. Međutim, problem je što je svuda drugačije, pa, na primer, ako ideš u Italiju – to nisu isti termini kao kod nas“, objasnila nam je Ivana, koja svake godine ide negde u inostranstvo na skijanje.

Kod nas ove godine zimski raspust za učenike osnovne škole počinje u petak 30. decembra i trajaće do petka 20. januara 2023. godine, dok će srednjoškolci odmarati od petka 30. decembra do petka 13. januara, kako je u kalendaru za školsku 2022/2023 godinu objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Situacija se vraća u „normalu“ od 23. januara i imate prostora do sledećih neradnih dana u 2023. koje će mnogi iskoristiti da pobegnu na planinu na produženi vikend – 15. i 16. februar (sreda, četvrtak) su neradni zbog Dana državnosti.

I ako ste planirali na Jahorinu, koja postaje omiljena skijaška destinacija u našem regionu, tamo je raspust prve tri nedelje januara, međutim, ako ćete negde dalje – potpuno je drugačije, nekad se datumi zimskog raspusta razlikuju i u okvirima zemlje. Proverili smo neke u kojima ima popularnih skijaških destinacija.

Italija

Božićni praznici u Italiji traju od 24. decembra do 7. januara, a u februaru će neki imati produženi vikend, od subote 18. do srede, 22. februara.

Austrija

Ako ste planirali na skijanje u Austriju, od 24. decembra do 6. januara tamo traje praznični predah, a u februaru đaci imaju još nedelju dana raspusta koju će, zavisno od regije, koristiti od 6, 13. ili 20. februara.

Pročitajte još:

Francuska

Praznični raspust za francuske đake je od 18. decembra do 2. januara, a u februaru imaju i zimski raspusta. Traje dve nedelje, ali datumi nisu baš ujednačeni – negde 5, negde 12, a negde čak 19. februara.

Slovenija

U Sloveniji je prva pauza od škole od 23. decembra do Nove godine, a regularan zimski raspust traje nedelju dana i za jednu grupu je od 30. januara do 3. februara, a za drugu od 6. do 10. februara.

Bugarska

Škole u Bugarskoj neće raditi od 24. decembra do 2. januara.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Turisti iz Evrope i regiona opsedaju skijališta na Jahorini i Bjelašnici