Durmitor
Durmitor; Foto: Matjaz Corel / Alamy / Alamy / Profimedia

Prestižni britanski turistički časopis „Conde Nast Traveller“ u svom onlajn izdanju objavio je listu top 7 najlepših mesta za planinarenje u Evropi, među kojima je i Nacionalni park Durmitor.

Mada se Crna Gora obično takmiči kao letnja destinacija, ovog puta se preporučuje prvenstveno ljubiteljima aktivnog odmora. Durmitor se našao među najlepšim mestima za hajking u Evropi, kao konkurencija prelepim planinskim predelima u Engleskoj, Poljskoj, Portugalu, Turskoj, Irskoj i Španiji.

„Svaki pokušaj da se opiše Durmitor vodi u jednom smeru – njegova zadivljujuća prirodna lepota. Sa 48 vrhova koji dostižu visinu veću od 2.000 metara i centralnim delom – Nacionalnim parkom, koji je UNESCO proglasio kulturnom baštinom, budi maštu“, navodi se u članku.

Ističe se da za razliku od velike gužve na crnogorskom primorju, turisti na Durmitoru mogu da uživaju u prirodi i tišini i da imaju fantastičan odmor.

Pročitajte još:

„Da biste osetili prave čari Nacionalnog parka, morali biste da provedete bar dan ili dva u planinarenju po njegovim vrhovima i istraživanju kristalnih jezera. Verovatno će vam biti teško da se odlučite kojom stazom da krenete, jer su mnoge od njih zaista spektakularne“.

„Conde Nast Traveler” preporučuje penjanje na vrh Prutaš na 2393 metra nadmorske visine i planinarsku stazu Škrka, s koje možete uživati u pogledu na brojna jezera, planine i šume u centralnom delu Durmitora.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Biser Durmitora koji je bio nepoznat do pre par decenija krije veliku tajnu