Nova.rs u Albaniji: Noć s doručkom za celu porodicu 35 evra

Putovanja 09. sep. 202009:51 > 10:0326 komentara
Podeli:
Foto: Nova.rs

Albanija je širom otvorila vrata za sve srpske turiste koji žele lep i jeftin ugođaj na moru. Evo šta znači "jeftin".

Dva mora, niske cene, gostoljubivost, i ono što je u ovom trenutku veoma bitno, putovanje bez PCR testa, opisuju albansko primorje, novu destinaciju za turiste iz Srbije. Epidemija koronavirusa je Albaniju potpuno neočekivano izbacila u prvi plan kao izbor za letovanje i tako zakucala na vrata mnogih srpskih porodica koje su htele odmor na moru.

Kako bi ste stigli do obala Jadranskog ili pak Jonskog mora, put vas iz Srbije vodi preko Kosova, jer ćete tako izbeći potrebna testiranja na koronavirus. Ukoliko putujete iz Beograda, onda će vas auto put odvesti do Niša, zatim magistralnim putem preko Prokuplja i Kuršumlije, stižete do administrativnog prelaza Merdare. Za prelaz su neophodne lične karte i izvod iz matične knjige rođenih za decu sa fotografijom.

Pročitajte još:

Ulazak na Kosovo vas vodi preko Podujeva, a onda obilaznicom oko Prištine se uključujete na auto put koji će vas odvesti do graničnog prelaza sa Albanijom. Ono što je veoma značajno da znate jeste da je gorivo na Kosovu jeftinije nego u Srbiji. Recimo, cena litra evrodizela se kreće od 0,9 do 0,95 evra. Tako da je savet da napunite rezervoar na nekoj od pumpi i nastavite putovanje do Albanije. Zanimljivo je da na ovom putovanju postoji samo jedna naplatna rampa, a reč je putarini za korišćenje tunela u dužini od šest kilometara neposredno nakon ulaska u ovu zemlju koji košta 5 evra.

Obilaznica oko Tirane može usporiti saobraćaj, jer su ograničenja uglavnom 60 kilometara na sat, a treba znati i to da je na albanskim putevima prisutan veći broj radarskih kontrola, i zbog toga uglavnom svi vozači poštuju propise.

Foto: Nova.rs

Nakon obilaska glavnog grada Albanije, već stižete do prve destinacije, a to je Drač. Ukoliko ste navikli i volite široke, dugačke i peščane ulcinjske plaže, onda ćete se na Drač začas posla navići, jer je on praktično njen nastavak. Gorivo je na pumpama u Albaniji za 15 dinara skuplje nego u Srbiji. Ono što je potrebno da znate jeste da možete plaćati u evrima skoro svuda, ali kusur ćete dobiti u leku, albanskoj valuti koja je približno jednaka našem dinaru.

Foto: Nova.rs

Ukoliko nastavljate put južnije od Drača, sledeće mesto na koje turisti vrlo često odlaze jeste Valona, do koje vas vodi novi auto put. Za one koji žele da odu još južnije i kupaju se u jonskom moru, poznata letovališta su Saranda i Ksamil, koji se nalaze na 25 kilometara od granice sa Grčkom, odnosno preko puta ostrva Krf, koje udaljeno svega 15 kilometara.

Foto: Nova.rs

Kada je reč o cenama smeštaja, one su više nego primamljive za naš džep. Ako ih uporedimo sa cenama u Grčkoj, i to u avgustu, onda se itekako isplati letovati u Albaniji. Prenoćište za porodicu sa dvoje male dece sa doručkom može se naći po ceni od 35 do 40 evra. Veliki je izbor, i nije ga teško naći, jer je ponuda velika.

Foto: Nova.rs

Kada je reč o cenama na plažama, one su takođe veoma pristojne.

Pročitajte još:

Ležaljke sa suncobranom se kreću od 500 do 1.000 dinara. Treba napomenuti da postoji mogućnost rezervacije ležaljki za naredni dan. Espreso košta od 80 do 100 dinara, nes frape 200, piva i sokovi su od 150 do 250 dinara, a ukoliko želite da na plaži uživate u koktelima, oni vas neće koštati više od 500 dinara.

Cene u restoranima su pravi raj za hedoniste. Ukoliko želite da uživate u morskoj hrani, pri tom veoma ukusnoj i raznovrsnoj, i da to možete sebi da priuštite, onda je Albanija pravi izbor. Recimo, špageti sa morskim plodovima koštaju od 700 do 800 dinara, riba na roštilju između 800 i 900 dinara, razne salate sa specijalitetima iz mora između 400 i 500 dinara, a sladoledi i kolači između 200 i 300 dinara.

Foto: Nova.rs

Za one koji vole da istražuju obale, Albanija je prava avantura, jer putevi uglavnom idu preko planiskih prevoja, a onda se spuštate do plaža. Albanci su veoma ozbiljno shvatili da im primorski turizam postaje veoma bitna grana. Zato sve svoje goste dočekuju i ispraćaju sa osmehom na licu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar