Dva mesta iz eks-Ju na top listi najlepših destinacija

Podeli:
Foto: Huber images / Profimedia

Condé Nast Traveller, prestižni američki magazin o putovanjima, napravio je listu top 10 mesta u Evropi koja vredi posetiti u godini pred nama. Na samom vrhu liste našla se jedna balkanska zemlja.

Uprkos tome što sve planove za putovanja u ovoj godini treba praviti sa oprezom, ipak se nadamo da će se epidemiološka situacija popraviti i da će putovanja ponovo biti bezbrižna.

Pročitajte još:

Ova mesta u Evropi magazin CNN-a predlaže kao najlepše destinacije.

Deseto mesto – Azori

Ova ostrva zovu i Havaji srednjeg Atlantika, sa gusto pošumljenim ostrvima oivičenim liticama koje kao da se dižu iz ništavila.

Arhipelag je udaljen oko 1.600 kilometara od obale Portorika. Postoje trajekti i mali avioni do ostrva kao što su Faial, Piko i Sao Horhe, ali većina akcije se dešava na Sao Migelu, ostrvu koje je prepuno dobrim mestima za boravak.

Deveto mesto – Dubrovnik i okolina

Dubrovnik je možda malo preplavljen turistima zbog serije Game Of Thrones, ali uvek je postojala određena čarolija u kašteli na Jadranu. Ka jugu je manje od sat vremena vožnje udaljena rivijera Crne Gore, a ako pođete ka severu, manje je od tri sata do Mostara i vodopada Kravice, savetuje CNN.

Dubrovnik
Foto: Shutterstock
Osmo mesto – Skanija u Švedskoj

Ovaj deo Švedske vredi istražiti, jer nudi razna čuda – od šarenih gradova do jezera, vinarija i obalskih predela.

Najveći grad regije, Malme, ima mnoge odlike zbog kojih su gradovi kao što su Kopenhagen i Amsterdam stavljeni na liste najboljih gradova za život: mlado stanovništvo, biciklističke staze, prošaran je kanalima i kofi šopovima. Takođe je lepo očuvan i deo starog grada iz holandsko-renesansnog perioda.

Sedmo mesto – Salento u Italiji

Region Salento nudi sve najbolje od Italije. Od gotovo karipske zapadne obale do neverovatnih litica zapadne obale. Prepun je maslina, baroknih vila, ali i živopisnog lokalnog stanovništva.

Šesto mesto – Temišvar

Ovaj zapadnorumunski grad često se naziva Mali Beč. Prvo mesto u Evropi sa električnim uličnim svetlima, Temišvar ipak ne deluje kao „turistička zamka“. U ovom studentskom gradu vlada osećaj mladalačkog optimizma, piše CNN.

U Temišvaru postoje festivali za sve, od svetske muzike do filma. Sve to je dovelo do toga da je 2021. godine proglašen evropskom prestonicom kulture.

Peto mesto – Hanja na Kritu

Ova prelepa luka izgrađena je pod uticajem Osmanlija, a pravi užitak u Hanji je hrana. Od jednostavnih kafića na moru do izvrsnih restorana, ovaj grad na severozapadnoj obali grčkog ostrva ima rastuću gastro scenu koja sve više mami turiste.

Četvrto mesto – Helsinki

Zaboravite na veličanstvenu arhitekturu i vrhunska mesta za ručak na obali. Da, to sve čini ovaj grad fascinantnim – ali je i takva i gradska uprava. U 2018. godini grad je u svoju umetničku i kulturnu scenu uložio više od 99 miliona evra, pojačavši ionako bogatu ponudu muzeja, koncertnih mesta i galerija.

Treće mesto – Jero, jedno od Kanarskih ostrva

Manje poznata Kanarska ostrva ulaze u središte pažnje 2021. Osunčani španski arhipelag kraj afričke atlantske obale je mreža crnih, belih i puter-zlatnih plaža- Jero je dom pejzaža koji izazivaju strahopoštovanje, od bujnih plantaža banana do lovorovih šuma.

Drugo mesto – Melides u Portugalu

Ovo je malo ruralno selo na padini, usred netaknute obale Alenteho. Ovde nema mnogo bučnih hotela i modernih umetničkih galerija. Umesto toga, tu su puste plaže i kilometri vinograda, polja pirinča i hrastova.

Prvo mesto – Slovenija

Neverovatno je da Slovenija – ušuškana između turističkih favorita Italije i Hrvatske – već nije otkrivena, piše CNN. Tirkizne reke, jezera hranjena glečerima i vrhovi prekriveni snegom samo su deo onoga što nudi Slovenija. Najpoznatija znamenitost zemlje, Bledsko jezero, mirnije je od bilo kog od poznatijih evropskih jezera, zaključuje CNN.

Foto:Shutterstock

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar