Detaljan vodič za skijanje u Crnoj Gori

Podeli:
skijanje crna gora
Foto: Dmitry Evteev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove zime skijališta Evrope su nam znatno dalja nego inače, pa mnogi ove dane provode na domaćim planinama. Osim toga, u zimskim čarolijama možete uživati i u ski centrima susedne Crne Gore. Vladimir Pavlović, dugogodišnji ski vodič i organizator ski putovanja, za portal Nova.rs otkriva koja su skijališta u Crnoj Gori omiljena među mladima, koja su najbolja za porodice, a koja za prekaljene skijaše.

Kolašin 1600 – za mlade

„Ovo skijalište je primamljivo najviše za mlade zbog mnoštva sadržaja koji nudi, pa im boravak tamo uvek bude zanimljiv. U sklopu skijališta je i restoran Troglava sa 5 zvezdica i prošle godine je bilo najatrakivnije za apre ski žurke“, kaže Vladimir Pavlović iz Udruženja Srbija za mlade.

Ski centar Kolašin 1600 udaljen je 12 kilometara od grada Kolašin, a naziv je dobio zbog nadmorske visine polazne tačke šestosedne žičare i lokacije na kojoj je smešten restoran Troglava 5*. Izlazna tačka žičare je na nadmorskoj visini od 2.035 metara. Odatle posetioci centra mogu da biraju među osam staza za spuštanje: dve plave staze, četiri crvene i dve crne staze ukupne dužine 10,5 kilometara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anja Markovic (@an.mar)

Za najmlađe posetioce obezbeđen je i dečji ski lift. Kako stoji na sajtu Skijališta Crne Gore, u ponudi su i poligon za obuku dnevnih skijaša, aktivnosti na otvorenom (hajking, ture krpljama, nordijsko skijanje…), tim bilding aktivnosti, usluge transfera. Za goste ski centra Kolašin 1600 obezbeđen je i parking za putnička vozila kapaciteta 200 mesta.

skijanje crna gora
Izvor: Skijališta Crne Gore

Žičara ski centra Kolašin 1600 radi od 10 do 17 h, a restoran Troglava 5* od 9.30 do 17 h.

Jednodnevni ski pas za odrasle je 15 evra, za decu 10 evra, a sedmodnevni ski pas za odrasle je 70, a za decu 40 evra.

Smeštaj je moguće naći po različitim cenama, a u ponudi su i hoteli i apartmani.

Kolašin 1450 – za ljubitelje prirode

Kako kaže Vladimir Pavlović, i ovo skijalište je vrlo popularno među mladima.

„Plan je da ski centar Kolašin 1450 bude spojen sa skijalištem Kolašin 1600, koje je ovih dana pušteno u rad. Šestosed K8 je već instaliran, a kada to budu povezali, imaće 45 kilometara staza“, kaže Vladimir Pavlović za portal Nova.rs.

Ski centar Kolašin 1450 nalazi se na planini Bjelasica na devet kilometara od grada Kolašin. Najviši vrh, Crna glava, visok je 2.139 m. Obronci planine Bjelasice, Kolašin, Nacionalni park Biogradska Gora, reke Tara i Morača, obližnja planinska jezera – jedinstvena su prirodna bogatstva ovog kraja.

Kako stoji na sajtu Kolašin1450, skijašima je za sada na raspolaganju 17 kilometara ski staza, a kapacitet skijaša na sat je 5.500. Ovaj centar nudi i vožnju motornim sankama, školu skijanja, ski servis i opremu.

skijanje crna gora
Izvor: Kolašin 1450

Jedna vožnja u ski centru Kolašin 1450 i za decu i za odrasle košta po pet evra, lift Jezerine za ceo dan košta za odrasle 10 evra, za decu osam evra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolasin 1450 (@kolasin1450_)

Cena dnevnog ski pasa za odrasle je 15 evra, a za decu do 12 godina 11 evra. Sedmodnevni ski pas za odrasle je 98 evra , a za decu 70.

Cene smeštaja možete potražiti na Bukingu.

Savin kuk, Durmitor – za najiskusnije

„Durmitor je za avanturiste i ljubitelje netaknute prirode. Dobra vest je da se ovo skijalište se dalje radi i širi. Ima najstrmije staze i namenjeno je uglavnom naijskusnijim skijašima. Idealno je za prave skijaške sladokusce, za one koji su prošli Alpe“, kaže ski vodič Vladimir Pavlović.

Skijalište Savin kuk na Durmitoru jedno je od dva najveća skijališta na području Crne Gore. Nalazi se u zoni nacionalnog parka Durmitor što mu daje posebnu draž i atraktivnost.

Pročitajte još:

Podnožje ovog skijališta nalazi se na šest kilometara od grada Žabljak. Kako stoji na sajtu Skijališta Crne Gore, taj centar raspolaže sa dve dvosed žičare i tri ski lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, kao i jednim dečjim ski liftom.

Ta infrastruktura opslužuje oko pet kilometara skijaških staza na kojima pri prosečnoj brzini kretanja žičara za jedan sat istovremeno može biti oko 3.000 skijaša. Od dve žičare tokom zime donja žičara dvosed (Savin kuk I) vodi u pravcu vrha Savinog kuka i izlazi na nadmorsku visinu od 1.907 metara, a gornja žičara dvosed (Savin kuk II) ima najvišu kotu od 2.213 metara nadmorske visine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ski_skola_savin_kuk_2313

Skijašima su na raspolaganju tri plave staze, i to: Snowboard dužine 650 metara, Derneci dužine 1.100 metara i Panalj dužine 900 metara, jedna crvena staza – Korito dužine 1.200 metara i jedna crna staza – Vukova staza, dužine 800 metara, kao i dečja baby staza dužine 150 metara. Tu je i staza za hodanje na krpljama, dužine 6,5 kilometara koja povezuje skijalište Savin kuk i Crno jezero, a na skijalištu je moguće koristiti i usluge ski servisa, ski škole, nekoliko restorana.

skijanje crna gora
Izvor: Skijališta Crne Gore

Jednodnevni ski pas za odrasle je 10 evra, za decu šest evra, a za seniore preko 65 godina je pet evra. Noćno skijanje za odrasle je šest evra, za decu četiri, a sedmodnevni ski pas za drasle je 50 evra, a za decu 30.

Smeštaj je moguće naći po različitim cenama, a u ponudi su i hoteli i privatni smeštaj.

Vučje – za porodice

„Ovo je pravo porodično skijalište, pa ga roditelji s decom obožavaju. Odgovara im i zbog položaja – blizu su Nikšić i Podgorica“, kaže Vladimir Pavlović.

Vučje ski centar u Crnoj Gori udaljen je oko 20 kilometara od Nikšića u pravcu Žabljaka na nadmorskoj visini preko 1.300 metara. Nalazi se na padinama visoravni Krnova. Ove godine zbog epidemijske situacije neće biti tradicionalnog Snow dance festivala, ali u planu je, između ostalog, organizovanje izleta po krnovskom masivu, uz poštovanje ograničenja broja ljudi, prenosi Radio televizija Nikšić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VUCJE (@ski_centar_vucje_)

Ski staza u centru Vučje radi od 10 do 16 časova, a cene iznajmljivanja opreme i ski pasa ostale su na prošlogodišnjem nivou – 10 evra za dnevni ski pas, a pet za dečji. Iznajmljivanje ski opreme za dan je 10 evra, dok su sanke pet evra. Za sezonski ski pas posetioci treba da izdvoje 100 evra.

U funkciji su veliki i dečji ski lift, koji će raditi od 10 do 16 časova.

Cene smeštaja i raspoložive datume za boravak kod ski centra Vučje možete proveriti na Bukingu.

Po povratku u Srbiju PCR test ili karantin

Crna Gora je nedavno ukinula obavezno PCR testiranje za ulazak u tu zemlju, ali ne treba zaboraviti da građanima Srbije po povratku u Srbiju, ako nemaju PCR test iz zemlje iz koje dolaze, sleduje karantin od 10 dana. Taj karantin se može prekinuti PCR testiranjem po ulasku u Srbiju, koji na sopstveni zahtev košta 9.000 dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar