Zašto ljudi u jelkama kriju ukras u obliku kiselog krastavca

Podeli:
ukras jelka kiseli krastavac
Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

U svetu se praznici obeležavaju raznim zanimljivim običajima, a i svaka porodica za sebe često ima svoje male rituale. I dok za neke tradicionalne navike oduvek znamo, ima i onih koje teško možemo da povežemo sa Novom godinom i Božićem, kao što je kačenje ukrasa u obliku kiselog krastavca na jelku.

Najveća porodična tradicija, koja se obeležava širom sveta u decembru, jeste zajedničko ukrašavanje novogodišnje jelke. Drvo ukrašavamo kuglicama, svećicama, papirnim ukrasima i zvezdicama, a u nekim domovima možete pronaći i kiseli krastavac pažljivo skriven među granama. Na prvi pogled možete pomisliti da je to šala, ali i to je jedan od prazničnih običaja. Prva osoba koja na praznično jutro pronađe ovaj ukras dobije poseban poklon ili čast da prva otvara poklone. Neki veruju da će pronalazak ukrasa toj osobi doneti sreću u narednoj godini. Međutim, niko ne zna tačno poreklo ovog običaja, iako postoji nekoliko teorija, pišu na sajtu 24sata.hr.

Jedan običaj – mnogo nagađanja

Prva teorija povezuje kisele krastavce sa Nemačkom. Božićni krastavac, ili Weihnachtsgurke, u Ameriku su doneli nemački imigranti. Bili su siromašni, pa su umesto klasičnih ukrasa na drvca kačili krastavce.

Pročitajte još:

Iz Amerike se tradicija proširila po celom svetu, a tokom godina se razvila i priča o sreći koju donosi pronalaženje ukrasa.

Prema drugoj teoriji, vojnik koji se borio u Američkom građanskom ratu je bio zarobljen na Badnji dan, pa mu je poslednja želja pre smrti bila da pojede kiseli krastavac. Stražar mu je ispunio želju, a krastavac mu je dao snagu da preživi zarobljeništvo. Kada se vojnik vratio kući, otpočeo je ovu interesantnu tradiciju.

Postoji još jedna pomalo zastrašujuća teorija. Dva Španca su putovala kući za praznike, pa su odlučili da prespavaju u hotelu pored puta. Tamo su ubijeni, a njihova tela su skrivena u bačvama s kiselim krastavcima. Te noći Deda Mraz je posetio hotel, pronašao tela Španaca i vratio ih u život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Fall (@danfall22)


Ako biste za dekoraciju nešto drugačije ove godine, razmislite o božićnom krastavcu – i izgledom i pričom će zaintrigirati najbliže.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar