prognoza
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

Meteorolozi upozoravaju na vrhunac toplotnog talasa, ali i najavljuju promenu vremena sa snažnim nepogodama.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je rano jutros upozorenje za područje Srbije na izražen toplotni talas, što je inače velika opasnost za toplotni udar i sunčanicu.

„Danas 22. jun pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni. Sutra 23. juna i početkom naredne sedmice manji pad temperature na vrednosti od 28 do 34 stepena. Na području Beograda danas maksimalna temperatura oko 37 stepeni, a zatim će biti u padu, pa se očekuje u intervalu od 28 do 31 stepen.“

RHMZ je izdao i drugo upozorenje za područje Srbije na grmlјavinske nepogode i naveo koji delovi Srbije će prvi biti na najvećem udaru.

„Danas i sutra (22. i 23. juna) na teritoriji Srbije nestabilno sa plјuskovima, grmlјavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivinijih plјuskova, i to danas sa najvećom verovatnoćom u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a sutra u centralnim, južnim i istočnim krajevima.“

A na sajtu Vreme i radar jasno se vidi kako se ćelijski oblaci sa severa spuštaju u našu zemlju i donose nepogode.

Prvi na udaru već oko 13 sati biće delovi oko Subotice.

prognoza
Foto: Vreme i radar

Potom se razorni oblaci šire dalje na jug, te će zahvatiti Novi Sad, Šid, Jašu Tomić…

prognoza
Foto: Vreme i radar

Zbog svega toga popaljeni su meteo-alarmi.

Banat, Bačka, Srem, zapadna i jugozapadna Srbija i područje Beograda danas su u narandžastom, dok su Šumadija, Pomoravlje, jugoistočna Srbija i Kosovo i Metohija u crvenom.

Pročitajte još:

To znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

I meteorolog amater Marko Čubrilo kaže da su već danas u Srbiji moguće snažne nepogode.

Kako kaže, subota popodne konačno donosi osveženje, ali mogući su izuzetno jaki udari vetra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare