Foto: Slavica Panić/ Nova.rs

Odlazak u prodavnicu je iz dana u dan sve skuplji, a rafovi su često prazni i sve je teže pronaći određene brendove. Nažalost, u 2023. godini taj trend se nastavlja, očekuju nas nove nestašice i rast cena.

Kad uđete u radnju naoružani spiskom za kupovinu, odmah se susrećete s poharanim rafovima i cenama kakve nikad pre niste videli. A na kraju se vratite kući samo s polovinom proizvoda koji su vam potrebni, nakon što ste platili dvostruko veću cenu, piše Eat this i dodaje da se u 2023. nastavlja većina problema koji su mučili industriju prošle godine – katastrofalni vremenski uslovi, rat u Ukrajini, inflacija, skuplji uvoz namirnica.

Zato ove godine možemo očekivati nestašicu još nekih proizvoda, uz namirnice poput brašna i mleka. To su: govedina, šampanjac, zelena salata, konzervirana pića i hrana, suncokretovo i palmino ulje, hleb i ostali proizvodi od pšenice, kukuruz, pomorandže i sok od pomoranže.

Prognoza se odnosi prvenstveno na američko tržište, ali uzroci su prisutni u većem delu sveta.

Pročitajte još:

Tako se nestašica govedine i pomorandži očekuje zbog lošiih vremenskih uslova koji uzgajivačima zadaju muke, dok proizvođači troše zalihe šampanjca, jer se proteklih godina povećala potražnja, a vreme im ne ide na ruku.

Ljudi još od početka pandemije panično kupuju konzerviranu hranu i napitke, pa će u najavi biti sve teže pronaći takve proizvode i biće skuplji, dok je nevolje sa zelenom salatom izazvala bolest koju šire insekti – INSV (impatiens necrotic spot virus), koji napada salatu, zbog čega je cena ovog povrća u Kaliforniji porasla za skoro 50 odsto.

Rat u Ukrajini igra veliku ulogu u sve manjoj ponudi ulja za kuvanje – Ukrajina je glavni proizvođač suncokretovog semena i ulja, proizvela je skoro 50% svetske globalne ponude u 2020, prema Brookings institutu. Ukrajina i Rusija su zajedno proizvodile oko 30% svetskog izvoza pšenice, pa će aktuelna situacija biti uzrok i nestašice hleba i mnogih drugih proizvoda od pšenice, uključujući brašno, žitarice i peciva.

***

Bonus video: Namirnice koje se ne kvare

Komentari

Svi komentari (0)