Stogodišnje jaje; FOTO: YouTube

"Vekovna jaja" izgledaju upravo kao da su odstajala stotinama godina, a mada će većini biti muka već od pogleda na to tamno, želatinasto belance - u Kini se smatraju pravim specijalitetom.

Vekovna jaja zovu se i „pidan“, te „stogodišnja“, „hiljadugodišnja“, „kožna jaja“, „crna jaja“… Uobičajena su kokošija ili pačija, ponekad i od prepelice. Ljuska im podseća na koru drveta, belance je tamno i želatinasto, žumance zeleno i sirasto. Imaju oštar miris, a po opisu, zbog korišćenja amonijaka, ukus vuče na urin. Kinezi ih jedu kao posebnu poslasticu.

Naravno, ona nisu stara vekovima, ali se pre konzumacije čuvaju i po nekoliko meseci u specijalnom rastvoru, koji obično sadrži glinu, so, a ponekad i kalcijum-oksid (kreč) i ljuske pirinča.

Legenda ih vezuje za vreme Dinastije Ming u Kini, a danas su pravi izazov za turiste sklone eksperimentisanju s lokalnim specijalitetima. Da li biste se vi usudili da ih probate?