Pet namirnica koje bi uvek trebalo da operete
Pet namirnica koje bi uvek trebalo da operete, Foto: Marvin Tolentino / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema

Ovih pet namirnica bi trebalo oprati baš uvek, otkriva Brightside:

1. Voće i povrće s jestivom korom

Iako je možda takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun i dobro ih obrišite papirnim ubrusom nakon pranja.

2. Voće i povrće s korom koja se guli

Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama, bakterije dolaze na vašu kožu i sa koje dalje prelaze na oguljeni deo voćke koji jedete. Zato voće pre guljenja treba dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

3. Limenke

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne nikad možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu.

5. Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.

Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare