Kampovanje vojničko pakovanje
Vojničko pakovanje, Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Bilo da ste od onih koji marljivo pripremaju taktiku pakovanja nekoliko dana unapred ili pripadate grupi koja to obavlja u poslednjem trenutku, pakovanje stvari se nekada može pretvoriti u pravu noćnu moru.

Kako bismo to predupredili i lišili vas nepotrebnog stresa, na jednom mestu smo sakupili savete onih koji su obučeni da se brzo i efikasno spakuju. Ako vas zanimaju trikovi pakovanja vojnih lica pročitajte tekst do kraja.

Napravite pripremnu zonu

Poređajte sve što planirate da ponesete na vaš krevet ili sto. Kako biste znali tačnu količinu stvari koje treba poneti i, eventualno, izvršili poslednje izmene. Jedan marinac je rekao: „Postavljanje pripremne zone pomaže da dobro razmislite šta vam je potrebno i onda spakujete torbu onim redosledom kojim će vam stvari trebati”.

Savet koji smo najčešće čuli je da spakujete, raspakujete i ponovo spakujete vašu torbu nekoliko puta pre nego što krenete na put. Zašto? To će vam pomoći da zapamtite gde ste koju stvar stavili tako da možete brzo da je pronađete kada stignete.

Spakujte se obrnutim redosledom

Najbolji način da spakujete dobro funkcionalnu torbu, kako jedan oficir za logistiku savetuje, jeste da se spakujete „obrnutim redosledom”. Prve stvari koje pakujete su one koje će vam trebati poslednje. Tako, na primer pižamu, koja će vam trebati prvo veče na vašoj destinaciji, spakujte poslednju, tako da će se nalaziti na vrhu.

Rezervne pantalone koji vam možda neće trebati spakujte prve, na dno torbe. Na taj način, stvari koje su vam potrebne stavljate da vam budu pri ruci, a one koje će vam možda trebati stavljate na dno da vam ne smetaju prilikom traženja po torbi.

Strateški kada je u pitanju težina

U slučaju da idete na planinarenje ili ste iz nekog drugog razloga osuđeni na manju torbu ili ranac, moraćete pažljivo da rasporedite stvari. Iako to možda zahteva više vremena, verujte nam, leđa će vam biti zahvalna. Jedan vojni instruktor predlaže da „štagod je najteže stavite u centar ranca i najbliže kičmi tako da centrira teret na vašem telu umesto da vas vuče nazad”. Na ovaj način će vam biti lakše da nosite torbu.

Kada je reč o koferu, imate više prostora, ali to ne znači da ne treba da povedete računa. I taj kofer treba izvući iz gepeka i odneti do hotelske sobe. Isto pravilo se primenjuje i kod kofera. „Podelite torbu na tri dela”, predlaže jedno od vojnih lica. „Deo na dnu treba biti srednje težine, sredina najteža, a vrh najmanje težine”.

Pravilo „presavij i smotaj“

Kada već razmislite o težini vaših stvari, razmotrite i njihov oblik. Pomaže da presavijete sve u jednaku veličinu i oblik jer to čini naslaganu odeću urednom i jednakom sa svih strana. Zamislite da igrate Tetris, ali sa smotanim vešom.

Što se tiče glomaznih stvari kao što su jakne, šalovi ili vreće za spavanje, pokušajte da ih smotate u rolnu umesto da ih presavijate. Jedan od veterana je rekao da glomazne stvari smota u usku rolnu i onda ih veže kanapom.

Još jedan način kako da vizualizujete svoju strategiju za pakovanje je da poređate stvari na isti način kao što biste ređali cigle i malter kada se gradi kuća. Jedan od pripadnika vojne službe je rekao: „Cipele i male torbe su kao cigle (blokovi za gradnju). Majice, jakne, veš i pantalone su kao malter koji popunjava prostor između”.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako popuniti praznine?

Kada govorimo o praznom prostoru, možete ga popuniti čarapama savijenim u rolnu. Odlične su kao nešto što održava vašu torbu čvrsto spakovanu, stoga ponesite ih mnogo.

„Vaša stopala se dosta umaraju tokom putovanja”, rekao je jedan vodnik, još ako vaše putovanje podrazumeva veliki broj sati na nogama sve te čarape će vam dobro doći. „Čarape postanu vlažne tokom pešačenja celog dana, a vlažne čarape prave plikove”, rekao je jedan instruktor obuke.

Torba u torbi

Kako biste lepo spakovali jednu veliku torbu, od pomoći će biti manje torbe u kojima ćete lakše organizovati stvari. Na primer, možete spakovati svu elektroniku i kablove u jednu malu torbu, sredstva za higijenu u drugu i imati posebnu torbu za veš. Ne mora to biti ništa luksuzno; plastične kese će vam sasvim dobro poslužiti.

Jednu torbu ćete sigurno želeti da spakujete na vrh. Ta „torbu za poneti” imaće funkciju većeg džepa.

Ponesite samo najpotrebnije

Drage dame, obraćamo se vama. Zapitajte se da li vam je zaista potrebno pet pari cipela i četiri ešarpe. Budite nemilosrdne kada same sebe ubeđujete da vam nešto „možda može“ zatrebati.

Kada ste još u pripremnoj zoni, jedan pripadnik vojne službe savetuje: „Izvucite sve što će vam možda biti potrebno i stavite sa strane. To će vam pomoći da spakujete prvo samo ono neophodno i ispunite višak prostor onim što će vam možda zatrebati”.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne dozvolite da vam pakovanje pokvari put. Što pre shvatite da ne možete poneti ceo orman, da ćete sigurno nešto zaboraviti i da će vam najverovatnije zatrebati nešto što vam tokom pakovanja nije bilo ni na kraj pameti, to ćete brže završiti pakovanje i otpočeti putovanje. Srećan put!

Bonus video: Klima u autobusima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram