Pet izjava žena u Skupštini zbog kojih me je sramota

Lifestyle 10. dec. 202022:02 > 22:06
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprkos tome što u Skupštini Srbije ima 97 poslanica, retko ćete od njih čuti da u ovoj instituciji pokreću pitanja važna za žene, a i uopšteno za građane Srbije.

Građanke Srbije muče brojni problemi: siromaštvo, nezaposlenost, otkazi kada zatrudne, uslovljavanje da ne smeju da zasnuju porodicu kako bi uopšte bile zaposlene, seksizam na poslu, seksizam u medijima…

Pročitajte još:

A da ne pričamo o nasilju nad ženama, jezivom problemu na koji se iz godine u godinu ukazuje samo krvavom statistikom.

Ipak, nijedno od ovih, ali i brojnih drugih pitanja se ne poteže u Skupštini od strane poslanica.

Umesto toga, evo koje na koje izjave troše svoju privilegiju kao „zastupnice“ naroda.

Napadi na medije

Na skandalozne odluke REM-a smo se navikli – u ovoj zemlji rijaliti će nadživeti sve nas. Ipak, jednoj poslanici je nešto drugo problem.

„Ja nemam neko visoko mišljenje o REM-u. Nisam videla da su se oglašavali nešto kada se upadalo motornim testerama u RTS, kada se Aleksandru Vučiću i njegovoj deci svakodnevno na antisrpskim televizijama crtaju mete, kada se Narodna skupština naziva štalom. Evo, poslednji članak koji je danas izašao na antisrpskoj stranici jednih novina, N1 je u pitanju, u stvari televizije – Velika skupštinska štala, to je ova Narodna skupština, postala je razbojište u kome komični pajaci, to su narodni poslanici, predstavnici građana Srbije, opasne budaletine, narikače i nedovršene kreature brane svog tvorca od atentata. Na tako nešto REM ne reaguje. Ovim nezavisnim medijima, N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti i njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik. Hvala“, izjavila je Biljana Pantić Pilja.

Foto: Printscreen/Twitter/Goran Radojev/@RadojevGoran
Spinovanje

Tamo gde bi trebalo odlučivati o važnim stvarima koje će nam poboljšati kvalitet života, povela se i priča o braći. Jer braća su u Srbiji nepresušna tema.

„Moje pitanje koje želim ovde danas da postavim možda će vam biti neobično jer ću svoje izlaganje započeti jednom slikom i jednim pitanjem za vas i za širu javnost, a to je da li vam je poznato ko je na ovoj slici? Ako može malo da se uveliča, ja bih bila zahvalna.

Verujem da ne znate, jer lik ovog čoveka vi ne viđate ni po medijima, ni po novinama, ni u kakvim raspravama, ni ovde ni u široj javnosti. Reč je o Gojku Đilasu, bratu Dragana Đilasa. A da sad recimo uzmem i da vam… Mada mislim da nije ni potrebno i da svi znate kako izgleda Andrej Vučić. Znate samo iz razloga što je on brat predsednika Srbije. Vidite, o tajkunskoj braći se ne govori, dakle zapamtite još jednom ovo lice, pa eto molim da se i ostali mediji CINS, BIRN, KRIK pozabave ovom imovinskom kartom. Na koji način je to jedan tako uspešan biznismen za koga mi nismo ni čuli, jer se uspešno skriva iza skuta svoga brata, došao do mogućnosti da napravi ovoliku imovinu koliku ima Gojko Đilas“, rekla je Sandra Božić.

Foto: FoNet/Aleksandar Levajković
Poricanje stvarnosti 

Da li vi prepoznajete svoju svakodnevicu u ovoj izjavi?

„Uspešna je ona vlast koja sačuva i unapred društveno bogatstvo. Srbija je objektivno uspela da prebrodi mnoge krize sa kojima se suočavala. Zar nije dokaz napornog osmogodišnjeg rada kada usred osmomesečne pandemije imamo takve javne finansije da možemo da nastavimo započetu izgranju postojećih bolnica i renoviranje postojećih“, rekla je Danijela Vujićić.

Foto: Youtube / ParlamentSrbija
Više je bolje nego manje

Čudna je neka logika u ovoj izjavi:

„Meni je bilo drago da pročitam da su vojnici dobili veće povećanje plata nego zdravstveni radnici, jer mi je drago da je bilo ko u ovoj zemlji od bilo koga dobio više. Jer smo u vreme bivšeg režima mogli da znamo ko je od koga dobio manje, ko je ostao u minusu“, rekla je Nataša Ljubišić.

Foto: Youtube / ParlamentSrbija
Muzički performansi

Najzad, dovoljno je pogledati ovaj snimak repovanja, i sve postane mnogo bolje i jasnije:

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar