veterinar bolestan pas
Foto: Stock4B-Royaltyfree / ImageSource / Profimedia

Oni koji imaju kućnog ljubimca znaju da je on kao član porodice. I kad mu nije dobro, krene panika. Koji su to znakovi koji govore da psa moraš hitno da vodiš kod stručnjaka, za portal Nova.rs govori veterinar Maja Ilić.

Kad psu nije dobro, vlasnici ih često „leče“ u konsultaciji sa dr Guglom ili po receptu sveznajuće komšinice koja, evo, ima već sedmog psa, ne pitajući se, za početak, kako to da ima sedmog psa, a njoj tek 32 godine. Zato naša sagovornica izdvaja najčešće simptome koji ukazuju da nešto nije u redu sa vašim psom, a za koje se treba obratiti stručnjaku..

„To su povraćanja, prolivi i odsustvo apetita. Ta tri simptoma mogu u početku delovati benigno, a mogu zapravo biti znaci vrlo ozbiljnih stanja.“

Povraćanje

Maja Ilić, veterinar sa bogatim iskustvom, kaže da je kod povraćanja najbitnije obratiti pažnju na učestalost, boju i sastav povraćenog sadržaja i vremenski razmak između hranjenja i povraćanja, kao i bilo kakvu vezu nečega što se dogodilo prilikom šetnje ili kod kuće sa činom povraćanja.

„To je važna informacija veterinaru pri trijaži hitnosti veterinarske intervencije, kao i za pravac u kojem se fokusira pri postavljanju dijagnoze.“

Ipak, ako pas povrati samo jedan put nakon obilnijeg obroka ili nakon što je pojeo nešto što mu mozda nije prijalo, a sadržaj je nesvarena hrana, situacija nije toliko alarmantna. Isto tako, kaže naša sagovornica, ako pas pojede travu i povrati jednom, to je znak da je osetio trenutnu nelagodu u želudcu, te je time problem rešen.

Pročitajte još:

„Svako ponovljeno povraćanje, kao i učestala povraćanja u razmaku od par dana ili par nedelja predstavljaju razlog za posetu veterinaru kako bi se uzrok povraćanja na vreme identifikovao i uklonio. Uzrok može biti čitava paleta bolesti i stanja, od upale krajnika, gastritisa, preko problema vezanih za jednjak, kardiju ili pilorus do oboljenja jetre, pankreasa, tiroidne žlezde, bubrega ili mekog infektivnog stanja ili metaboličkog problema.“

Stoga, čim primetite da kuca povraća više puta u toku dana, treba se odmah javiti veterinaru.

„Što se tiče česte pojave da pas povraća belu penu, to obično ukazuje na upalu grla i krajnika, dok žućkasta tečnost (ponekad sa tzv. konćićima krvi) može ukazivati na oboljenja gastro-intestinalnog trakta. Naravno, ima i drugih oboljenja koja prate ovakvi ili slični simptomi, te konačnu dijagnozu i terapiju treba prepustiti veterinaru.“

S druge strane, postoji pokazatelj koji govori da hitno treba ići veterinaru.

„Ukoliko kuca povrati krv, veterinaru se treba obratiti odmah, i to hitno, jer ovo može biti uzrokovano urgentnim stanjima kao što su npr. trovanja, krvarenja u disajnim putevima koja mogu dovesti do gušenja, teža stanja digestivnog trakta, pa i srčani udar.“

Proliv

Povraćanje, kao simptom, često se javlja zajedno sa prolivom koji može biti kašast, voden, sa primesama sluzi ili krvi, ili krvav.

„Ovaj simptom vlasnici su najčešće skloni da „leče“ sami ili probioticima ili uključivanjem kuvanog pirinča u ishranu. To može privremeno dati sliku poboljšanja i time samo odložiti posetu veterinaru, te napraviti problem i psu (zdravstveni i terapijski zbog težeg oblika bolesti i opterećenja dužom terapijom) i vlasniku (finansijski i vremenski zbog skuplje dijagnostike i duže terapije), kao i veterinaru kome ostaje mnogo manje vremena za temeljnu dijagnostiku i terapiju.“

Naša sagovornica kaže i da su prolivi najčešće izazvani infekcijom bakterijama i virusima ili parazitima, ali mogu biti i posledica metabolićkih stanja ili, u nekim slučajevima, posledica ubrzane peristaltike creva ili jednostavno izazvani davanjem pojedinih namirnica kao što su npr. mleko, masna ili začinjena hrana. Prolivi se javljaju i kod većine trovanja.

„Prolivi izazvani infekcijom su najčešće najpre kašasti, a potom sve ređi, nekad vodenastim, a ređe krvavi, dok se kod proliva izazvanih parazitima najčešće javlja smena proliva i zatvora, karakteristična boja proliva. Ako su u pitanju gliste, vidljivo je prisustvo parazita u stolici ili u obliku končića ili kao zrno susama ili u obliku traka ili glista, a ako su u pitanju amebe, one nisu vidljive, a prolivi od ameba mogu biti i vodeni sa krvlju. Djardija je parazit koji se najčešće sreće kod pasa u našem podneblju, a prolivi kod ovog parazita su jako i karakteristično smrdljivi.“

Pročitajte još:

Stoga, ako pas ima proliv, radi lakše dijagnostike ili eventualnog slanja na parazitološki pregled, poželjno je doneti uzorak stolice pri poseti veterinaru.

Takođe, pri pojavi prvog proliva psa treba voditi veterinaru bez odlaganja i bez pokušaja da proliv lečite sami ili u saradnji sa dr Guglom, napominje Maja Ilić.

Odsustvo apetita

Odsustvo apetita je simptom koji vlasnici pripisuju tipu hrane ili probirljivosti psa. Ako pas jede određenu hranu rado više meseci i onda naglo ili postepeno počne da je odbija, najverovatnije nije u pitanju hrana.

A šta ako pas skoro ništa ne jede?

„Vlasnici su skloni i da olako proglase svog ljubimca probirljivim ili razmaženim, što može biti slučaj, ali se ne sme deklarisati sve dok svi ostali uzroci (povišena telesna temperatura, upale grla, zubni kamenac, infektivne i parazitske bolesti, oboljenja bubrega ili organa digestivnog trakta, hormonski poremećaji…) ne budu isključeni“, zaključuje veterinar Maja Ilić.

Vodite ga veterinaru i ako…

Veterinar Maja Ilić izdvaja i drge simptome, osim povraćanja, proliva i odsustva apetita, koji ukazuju na to da vaša kuca može biti bolesna i da se treba odmah obratiti veterinaru.

Ako leži i nerado se pokreće (može imati povišenu telesnu temperaturu ili malaksalost usled bolesti).

Ako sluzokože ili koža promene boju (na žuto, plavičasto, porculanski belo ili zažareno crveno – znak su ozbiljnih oboljenja).

Ako kašlje (zavisno od kvaliteta kašlja, može biti bilo šta od oboljenja gornjih ili donjih disajnih puteva do srčanog oboljenja, uključujući srčanog crva).

Ako otežano diše (može biti zbog povišene telesne temperature, manjka kiseonika zbog otežanog rada srca ili krpeljske groznice, srčanog crva, trovanja, edema ili upale pluća …) .

Ako se teže penje uz stepenice ili ne može na zadnje noge (može imati problema sa srcem, sa kukovima, ili jednostavno polineuritis od upale krajnika….).

Ako se trese ( može biti od povišene telesne temperature, šoka, straha, krpeljske groznice ili neko g bolnog stanja).

Ako vuče guzu po podu (od upale paraanalne žlezde ili parazita u stolici …).

Ako ima suvu njušku (znak povišene telesne temperature).

Ako ima nakostrešeno krzno ili dlaka izgubi sjaj ili počne naglo da opada pojedinačno ili se puno češe (znak nekog kožnog oboljenja, alergije ili metabolićkog/hormonskog poremećaja).

Ako pas naglo počne da se goji ili mršavi.

Ako počne da pije mnogo više vode nego što je za njega uobičajeno (javlja se kod sepse, dijabetesa ili nekih hormonskih poremećaja).

Ako se jave bilo kakvi otoci (tvrdi ili mekani).

Ako pas cvili, stenje ili zavija (znak je nekog bolnog stanja ili patnje).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar