rase pasa čuvari
Foto: Jean-Michel Labat / Ardea / Profimedia

Određene pasmine cenjene su i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja do izražaja najviše dolazi kada čuvaju svoj dom i porodicu. Ako želite da pored sebe imate odanog i neustrašivog životnog saputnika koji će, ako je potrebno, moći i da zaštiti vašu porodicu, razmislite o 10 rasa pasa ili mešancima tih pasmina. Ne zaboravite da će vam ti psi biti najodaniji prijatelji, ali vodite računa da im obezbedite pravilan trening da njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

Nemački ovčar

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari su veliki čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom „čoporu“. Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna pasmina ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemački ovčari su laki za održavanje, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opuste. Suprotno uvreženom mišljenju, dobri su i s decom, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od pasmina uzgajanih za skupljanje stoke, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara, i rotvajleri vole da budu aktivni, pa ih je zbog njihove kratke dlake lako negovati. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza. Pazite samo da ga dobro istrenirate.

Doberman

Ako želite najboljeg psa čuvara, pametan, snažan i atletski građen doberman mogao bi da bude pravi izbor. Posle svega nekoliko minuta provedenih s dobermanom biće jasno koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih pasmina postaće vaš najodaniji životni saputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

Bulmastif

Spoj buldoga i mastifa, bulmastif je originalno uzgojen u Engleskoj za nalaženje i svladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se s masivnim, moćnim psom koji će ga srušiti na pod i neće ga puštati da se digne dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su poznati kao izrazito pametni, smeli i neustrašivo odani psi.

Američki stafordski terijer

Može da deluje pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford i te kako ima snage i žara da odbrani svoju porodicu kada je potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj čovek će biti centar njegovog sveta.

Kuvas

Zbog svoje bele pufnaste dlake ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se odlučnošću i izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi. To što je kuvas uzgojen za teranje životinjskih predatora poput vukova i medveda govori dosta o tome koliko je taj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilan odgoj kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode – slatku i opuštenu.

Akita

To je jedna od onih rasa koja se ne preporučuje ljudima koji nisu pre imali psa.

Pročitajte još:

Akita je tih, ali vrlo zaštitnički nastrojen pas. Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece.

Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ova japanska rasa uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna da bude tiha i neprimetna, a napolju izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna.

Veliki šnaucer

Dominantna i privržena rasa, veliki šnaucer je pas ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba da zašti svoju porodicu. Vlasnik mora da svom ljubimcu omogući dosta fizičke i mentalne stimulacije kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

Rodezijski gonič lavova

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nežan div kada je sa svojom porodicom, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima preti opasnost. Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s decom – u Africi je ova pasmina uzgajana i kako bi čuvala i štitila decu dok nema roditelja.

Koli

Najslavniji koli na svetu je Lesi iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku.

Pročitajte još:

Koli je pas blage naravi koji retko pokazuje znakove agresije, osim kada oseti da njegovoj porodici treba zaštita. Na glasu je i kao jedna od najinteligentnijih pasmina na svetu koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici ove predivne i prijateljski nastrojene rase dobro se slažu s decom.

***

Bonus video: Pas skače sa stene u more

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare