Film "Necista krv – Greh predaka"
Film "Nečista krv – Greh predaka" Foto:FoNet/KomunikArt

Emitovanje serije "Nečista krv" krenula je proteklog vikenda, a čim su se gledaoci "oporavili" od brutalnosti i emotivne težine prvih epizoda, imali su zamerku.

Sudeći po komentarima sa društvenih mreža, glavni problem sa serijom „Nečista krv“ je – govor.

Naime, zamera se da ljudi u Vranju u to vreme nisu tako pričali, da je akcenat previše „beogradski“, da je jezik previše „pravilan“, „moderan“, da je „frankenštajn od jezika“.

 

Svi padeži pogođeni, „južnjački govor iskasapljen“, i „sve se razume“.

*

A ni turski, ispostaviće se, nije baš „na mestu“.

Međutim, čak i u kritikama može se naslutiti odgovor na pitanje: Zašto likovi Bore Stankovića ne zvuče kao u originalu, zašto govor nije autentičan?

„Zato što ništa ne biste razumeli“, glasi najjednostavnije i najlogičnije objašnjenje.

*

*

A dok se na društvenim mrežama ova rasprava i dalje proteže…

Možda do sledećeg vikenda gledaoci malo više uđu u priču i sva druga pitanja koja ona donosi. A biće ih dosta, u najavi – i nisu vezana samo za Vranje s kraja 19. veka…

Pročitajte još:

„Kod svakog kvalitetnog i dubokoumnog pisca koji su vanvremenski, kao što je Stanković, svaki lik, pa tako i Hadži Trifun, je tako kompleksan i tako dobro napisan, da ne samo da takvih kao što je on ima danas, već ih možda ima više nego ikad. Drago mi je što sam imao prilike da proniknem u taj svet, gde se vi za sve pitate i o svemu odlučujete. Kada se tako razmišlja shvatite da te odluke danas donose pogrešni ljudi. Za Boru je uvek bilo vreme, a mislim da se desilo da upravo jedan ovakav film koji priča o ženskim sudbinama nekako korespondira sa onim što živimo u poslednje vreme. Naročito sad kad se suočavamo sa ugroženošću žena. Ta ugroženost je godinama bila pored nas a mi smo to videli kao nešto normalno. Sada su žene digle svoj glas i mislim da ovaj film korespondira sa tim na neverovatan način“, istakao je glumac Dragan Bjelogrlić.

***
Bonus video: Izložba kostima iz TV serije “Nečista krv”

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram