Katabaza
Katabaza; Foto: stasia04 / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna reč iz serije "Crna svadba" posebno je odjeknula već na startu. Katabaza.

„Katabaza“ – izgovaraju akteri ove serije, obično pre nego što se desi nešto strašno. I dok inspektori i psiholozi pokušavaju da odgonetnu u kojem pravcu ih ona vodi, „katabaza“ u srpskom jeziku širi raspon značenja.

„Katabasis“ ili „katabaza“ dolazi iz starogrčkog jezika, i u slobodnom prevodu označavala bi kretanje nadole. Ili pad.

Možda i sunovrat, potonuće, silazak, propadanje…

Termin je poznat u poeziji, psihologiji, mitologiji i religiji, a obično označava silazak u podzemni svet.

S druge strane, značenje koje je za „katabazu“ dao Oksfordski rečnik engleskog jezika podrazumeva „spuštanje“ ili „vojno povlačenje“, suprotno u odnosu na „anabazu“ koja bi označavala „uzdizanje“, „pomeranje na gore“.

Čini se da u slučaju „Crne svadbe“ imamo „pokrivena“ sva ta značenja i to na raznim nivoima, a ispostaviće se i u srpskoj stvarnosti. Na društvenim mrežama se o ovom terminu uveliko raspravlja.

Neki su je u skladu s trenutkom prekrojili u „katarbaza“, drugi je razložili tako da označava „devojku Katu koja svuda baza“ ili „bazu za kate“.

Pročitajte još:

Među „definicijama“ katabaze su i: „onaj gumeni deo, što ide dole“, „sredstvo za čišćenje katalizatora“, „silazak s planine u niziju“, „izmišljena reč zbog koje gledaš seriju do kraja i ne saznaš šta je“.

Za neke je „katabaza“ prikladna reč i za osećaj „kad u ponedeljak ujutru kreneš na posao“ ili „prelazak bilo kog mosta tokom špica u pet popodne“, za mnoge „ovo što živimo već decenijama“;  „reč koja savršeno opisuje Srbiju“ i „vreme u kojem živimo“.

Pa, baš smo tražili onu pravu.

Nego, šta je za vas „katabaza“?

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare