Foto:Shutterstock

Mnogi običaji iskorenjeni su vremenom, neki sa dobrim razlogom. Upravo je među njima i snohačenje jedan od srpskih seks običaja koji se na sreću više ne praktikuje danas.

Snohačenje podrazumeva seksualni odnos između svekra i snaje i običaj potiče još iz doba Južnih Slovena. Čin se upražnjavao uglavnom zbog seksualne nezrelosti ili odsustva sina. Običaj je uspostavljen 1878. godine, a kažu da je trajao sve do povlačenja Osmanskog carstva sa naših prostora, te da je iskorenjen tek krajem Drugog svetskog rata. Tvrdi se da je bio rasprostranjen na području Pomoravlja i u Vranju i da je nastao iz „čisto praktičnih razloga“ i prenosio se s kolena na koleno.

Naime, kada bi se maloletni mladić oženio starijom, odraslom ženom u tom slućaju bi otac obavljao bračnu dužnost. Često su se rađala i deca iz odnosa između svekra i snaje, a snohačenje bi upražnjavali do sinovljevog punolestva.

Bora Stanković je tragove ovog čudnog običaja zabeležio u svom delu ”Nečista krv”, a navodno su ga praktikovale sve klase društva, bez obzira ne etničku pripadnost i veroispovest i niko ga nije smatrao grehom. Čak su ti mladi momci čije su supruge obavljale bračne dužnosti sa njihovim očevima, ovaj običaj prenosili na mlađe generadije i ponavljali ga kada bi odrasli.

 

 

 

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare