Prognoza za vikend – konačno možemo da uživamo u proleću

Lifestyle 23. apr 202111:32 > 14:26
Podeli:
vremenska prognoza; proleće; cveće; park; par
Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Vremenska prognoza za vikend budi optimizam - vraća nam se pravo proleće!

U Srbiji je danas osvanulo oblačno jutro, ali će tokom dana biti pretežno sunčano, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura ovog petka će biti od četiri do devet stepeni Celzijusa, a najviša od 15 do 18 stepeni. Duvaće slab i umeren, severozapadni vetar.

U Beogradu je moguća kratkotrajna kiša, ali će ostatak dana biti sunčan i topao. Kiša je moguća i na jugu Srbije, ali će takođe kratko padati.

Pročitajte još:

Promenljivo vreme ovog petka ipak neće potrajati čitav vikend. Subota i nedelja pred nama će, prema najavama RHMZ, biti sunčani dani, ali će jutra biti hladna.

Vremenska prognoza za subotu

Jutro će biti hladno, a ponegde se očekuje slab prizemni mraz. U većem delu dana biće pretežno sunčano, samo na krajnjem jugu prepodne oblačno uz mogućnost kratkotrajne kiše. Najniža temperatura od 0 do 6, a najviša od 14 do 19 stepeni.

Prizemni mrazevi u jutarnjim časovima mogu nepovoljno uticati na tek nikle prolećne ratarske useve i povrtarske kulture, upozorava RHMZ.

Očekuje se relativno povoljna biometeorološka situacija za većinu hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa srčanim tegobama i hipertoničarima. Nesanica i glavobolja su moguće meteoropatske reakcije.

Ada Međica. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vremenska prognoza za nedelju

Slično vreme nas čeka i drugog dana vikenda. Verovatnoća za prizemni jutarnji mraz je procenjena na 90 odsto. Posle hladnog jutra, čeka nas još jedan sunačan dan. Najniža temperatura od 1 do 7, a najviša od 17 do 21 stepen.

Temperature po gradovima

Beograd, Niš i Kragujevac očekuje slično vreme – sunčani vikend uz hladna jutra.

vremenska prognoza
Foto: RHMZ prinscreen

*

vremenska prognoza
Foto: RHMZ prinscreen

*

vremenska prognoza
Foto: RHMZ prinscreen

Kakav će biti maj?

Kako se navodi na sajtu RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0.7 stepeni Celzijusa više u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.7 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.8 stepeni. Mesečna suma padavina tokom maja biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 18 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar