terasa; dvorište
Foto: GardenPix / Profimedia

Terasa može postati vaša oaza mira i savršeno mesto za odmor - ali važno je da prija oku. Postoje određeni trikovi za uređenje balkona, bez obzira na njegovu veličinu ili orijentaciju.

Kako dolaze topliji meseci, sve više vremena ćemo provoditi na terasama, pa je pravo vreme da ih pretvorimo u prostor u kojem ćemo uživati.

Sledeći nekoliko saveta, balkon možete doterati tako da postane kutak u kojem ćete rado puniti baterije i ispijati kafe.

Pročitajte još:

Donosimo pet korisnih trikova za uređenje.

Odaberite pravi nameštaj

Nameštaj je od presudne važnosti za izgled terase. Ako je nameštaj na njoj prevelik – izgledaće manje i pretrpano, navodi Tportal.

Na terasi bi trebalo da možete da se krećete bez problema, a pritom da stvorite utisak vizuelno većeg balkona.

„Kad imate mali prostor na raspolaganju, izuzetno je važno dobro ga osmisliti pre nego što bilo šta napravite ili kupite. Ono što bih navela kao najvažniju i neizostavnu stvar svake terase jeste udobna klupica, fotelja“, objasnila je za Nova.rs, Tanja Sovulj, koja ima najlepši balkon u Novom Sadu.

Odaberite prave biljke

Osim što će ulepšati prostor terase, biljke imaju moć da stvore malu urbanu džunglu koja će vas sakriti od znatiželjnih pogleda.

Ukoliko želite privatnost na balkonu, birajte one sa zimzelenim lišćem. Vinova loza i slične biljke puzavice idealne su za postavljanje na ogradu ili rešetku, a takođe doprinose utisku ušuškanosti.

Ali, pripazite da ne budu toliko visoke da vam sakrivaju pogled s balkona.

„Volim puno raznobojnih saksija i različitog cveća, jer me tako terasa podseća na šareni vrt i na njoj se osećam srećno. Mislim da ljudi pogreše kada na sređivanje terase gledaju kao na sređivanje stana, pa kupe sve iste saksije i cveće iste vrste u istoj boji, pa terasa na kraju izgleda malo dosadno. Mislim da se kod terase možete više igrati, kombinovati različite teksture, boje, vrste cveća, začinskog bilja“, savetuje Tanja Sovilj.

Važno je gde je okrenut balkon

Ako vam je terasa okrenuta ka severu, dajte prednost svetlom nameštaju u vedrim bojama. Tako ćete uneti dinamiku koja tamnom prostoru treba.

Kada govorimo o biljkama, idealno rešenje su one koje vole tamu, poput bršljana ili paprati.

Ako vam je balkon okrenut ka jugu, odaberite  biljke koje će uspešno tolerisati sunce, poput mediteranskih vrsta. Ali svakako im je potrebno osigurati dodatnu negu u vidu češćeg zalivanja.

Južna terasa traži hlad koji se, osim visokim biljkama, s lakoćom stvara suncobranima i tendama.

Pri izboru nameštaja dajte prednost laganijem, koji će reflekovati svetlost umesto da je upija, a pri odabiru tegli za biljke birajte one od terakote ili smole – jer bolje odolevaju toploti od platičnih.

Iskoristite zidove

Zidovi su posebno važni za dekorisanje malih balkona. Različiti paneli i rešetke omogućiće vam postavljanje biljaka penjačica, dok će vam visoke police uštedeti prostor na podu.

Na isti način možete iskoristiti zidove za pospremanje laganog nameštaja na preklop, uz pomoć kukica i sličnih predmeta.

„Zidove ukrasite visećim saksijama, policama sa začinima ili cvećem. Posebno obratite pažnju kod bušenja, jer su to spoljni zidovi i uglavnom imaju debelu izolaciju, pa će vam trebati duže burgije i dugački šrafovi“, kaže Tanja Sovilj.

Izaberite pravo osvetljenje

Na balkonu je svaki kvadratni metar dragocen, stoga je poželjno dati prednost rasveti koja se neće nalaziti na podu.

Kako biste uz pomoć rasvete stvorili toplu atmosferu, dizajneri savetuju nekoliko manjih svetlosnih tačaka. Idealan izbor su strateški smešteni lampioni.

Ako se ne možete pohvaliti utičnicama na balkonu, i solarne svetiljke su dobro rešenje.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram