Srbija planina
Foto:Shutterstock

Na današnji dan širom sveta obeležava se Dan planete Zemlje. U trenutku kad su ekološka pitanja među najvažnijim u Srbiji - muči nas zagađeni vazduh, zatrovane reke, bacanje smeća baš svuda. Prizor viđen pokraj jedne srpske deonice puta dokaz je da nas ova zemlja ne zaslužuje.

Korisnik Tvitera podelio je snimak iz automobila – umesto zelenih prostranstava, pored puta nataložena je gomila smeća.

U pitanju je opština Bačka Palanka, odnosno put Silbaš-Despotovo, kako je naveo autor snimka.

Znamo da je Srbija prepuna deponija, a nismo jedini koji imaju taj problem. Čitav Balkan je prepun ovakvih užasnih mesta.

Snimak su komentarisali brojni korisnici Tvitera. Pisali su kako su izvor problema nadležne vlasti, jer smeće mora negde da ode, pa završi nataloženo na deponijama, umesto da se reciklira ili spaljuje.

*

*

Podsetimo, u Beogradu je nedavno ispred Skupštine Srbije održan protest pod sloganom “Ekološki ustanak”. U organizaciji skupa učestvovali su brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju.

Pročitajte još:

Na protestu je govorio i Ljubivoje Ršumović.

„Šta bih dao da sam ovde da vam recitujem pesme za decu. Ipak, danas govorimo o drugim ukrasima sveta, a ne o deci. Govorimo o opstanku. Ja sam studirao književnost i sada ću vam citirati Dositeja – ‘Pokaži Evropi svoje krasno lice’. Da li se današnji ministra drže ovog zaveta koji je dao prvi ministar prosvete pre 200 godina? Da li mi pokazujemo Evropi pravo lice?“, rekao je on na protestu.

Dan planete Zemlje je prava prilika da razmislimo o svojim ekološkim navikama i kako bismo mogli da ih promenimo.

Cilj nam je svima isti – želimo da sačuvamo i očistimo našu zemlju za nas i generacije koje dolaze.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (8)