Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kula "Geneks" je simbol Beograda, a to je jedan od razloga zbog kog je proglašena za spomenik kulture. Ipak, svako ko je prišao blizu ovoj građevini, zna u koliko je lošem stanju. Zato je nedavno osvanuo grafit koji je poruka nadležnima - ali takođe pokazuje kako se odnosimo prema spomenicima kulture.

„Monumentalna građevina podignuta je kao urbani ‘svetionik’ i najupadljiviji motiv Novog Beograda, ali i vizuelni reper čitavog grada“, piše u saopštenju Ministarstva kojom je „Geneks“ proglašen za spomenik kulture.

Podsetili su nas i da je poznat pod imenom „Zapadna kapija“, kao i da je u svoje vreme predstavljao najvišu zgradu na Balkanu.

Nedugo zatim, na društvenim mrežama pojavila se fotografija grafita koji je osvanuo na „Geneksu“.

„Hvala za spomenik kurtule“, napisao je neko, podsećajući nas na poznati TV lapsus.

I jedna vest iz kurtule: Vlada Srbije zvanično proglasila kulu Geneks za spomenik kulture

Objavljuje Blokovi.comSubota, 6. studenoga 2021.

Jasno je da je grafit gorka poruka prepuna ironije. „Geneks“ već godinama propada, zgrada je u užasnom stanju, a to se vidi čim priđete zdanju.

Pročitajte još:

Plato ispred zgrade je u ruševinama, kada padne kiša stvaraju se ogromne bare, ne postoje klupe, sve je polomljeno…

Koliko god da su stanari ogorčeni, dodatno ruženje već propale fasade verovatno nije rešenje – ali može da ukaže koliko je grad zanemario ovo važno delo jugoslovenske arhitekture.

Kada bi institucije radile svoj posao, možda bi i građani imali drugačiji odnos prema vrednim tvorevinama Beograda, koje treba da sačuvamo.

Onda bi „kurtula“ zaista postala „kultura“.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, „Geneks“ je građen od 1970. do 1980. godine u Bloku 33 u Novom Beogradu, prema projektu arhitekte Mihajla Mitrovića, jednog od najproduktivnijih autora na domaćoj graditeljskoj sceni.

***

Bonus video: Geneks kula – remek delo arhitekture prepušteno zubu vremena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare