učenje
Tri metode učenja, Foto: Kevin Kozicki / ImageSource / Profimedia

Nikada nije kasno da naučite kako da učite, a ta sposobnost doneće vam mnoge koristi, jer učenje novih informacija ne staje kad se završi škola. Odlične su vesti što su do sada razvijene mnoge metode i trikovi koji vas mogu dovesti do uspešnog učenja i pamćenja novih informacija. Na vama je samo da odaberete onu koja najbolje funkcioniše za vas.

Mentalne mape

Mentalne mape tehnika su učenja koja je idealna za pregledni prikaz gradiva potreban onima koji najbolje uče vizualno. Pomoću mentalnih mapa uštedećete vrijeme, jer nećete morati da tražite informacije u udžbenicima i sveskama, a biće vam i odličan alat za ponavljanje. Takođe, provjerićete koliko ste razumeli gradivo pronalazeći veze i objašnjenja između pojmova.

Brzo čitanje

Brzo čitanje možda zvuči kao supermoć koja je urođena samo nekima, ali to je zapravo metoda koju svi mogu naučiti. Utemeljena je na sposobnosti čoveka da izoštri fokus i proširi vizualnu percepciju teksta koja nam je svima prirodno urođena, a može dovesti do značajne uštede vremena prilikom učenja bez smanjenja razumevanja pročitanog.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnemotehnike

Mnemotehnike ili mnemonici metoda je učenja koja se odnosi na povezivanje slika ili reči s namerom da se informacije lakše zapamte. To mogu biti akronimi, skraćivanje, brojalice, rime, rečenice i bilo koji drugi način prezentacije informacija tako da ih se možete lakše setiti. Na primer, jedna je od najpoznatiji mnemotehnika za pamćenje koliko koji mesec ima dana brojanje po zglobovima prstiju pri čemu mesec na zglobu ima 31 dan, a onaj u udubljenju ima 30 ili manje ako je u pitanju februar.

Koju god metodu za učenje odabrali, zapamtite da je najvažnije da vama nije naporna i teška te da donosi željene rezultate. Sve ostalo možete isprobavati, menjati i kombinovati kako vama odgovara, piše She.hr.

***

Bonus video: Vremenska posna dijeta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)