vremenska prognoza
Kiša u Beogradu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon najava da nam u sredu stiže prvi sneg i u nižim predelima, sada prognoza za naredne dane izgleda nešto drugačije. Kako najavljuje meteorolog Marko Čubrilo, za vikend će biti nešto više sunca uz malo toplije vreme, zatim ponovo sledi malo hladnije uz slabe padavine, ali pravo zimsko zahlađenje dolazi tek početkom decembra.

„Za vikend će pod uticajem anticiklona biti suvo uz maglovita i hladna jutra, ali tokom dana uz duže sunčane intervale i toplije vreme sa maksimumima od +9 do +16 stepeni Celzijusa. Samo tamo gde se niski oblaci i magla duže zadrže makismum će biti oko +6 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab“, kaže Čubrilo na Fejsbuku.

Početkom sledeće nedelje do naših predela će stići manja količina hladnijeg vazduha. To će u ponedeljak tokom dana usloviti naoblačenje i zahlađenje, prvo na severozapadu i zapadu regiona, koje bi se u noći ka utorku proširilo i nad ostali deo regiona.

Meteorolog kaže da ne treba očekivati obilnije padavine.

„U ponedeljak će dnevni maksimum biti od oko +6 na severozapadu do oko +14 na jugoistoku regiona, dok će u utorak i sredu maksimum uglavnom da se kreće od +5 do +9 stepeni Celzijusa. Na planinama preko 800 metara nadmorske visine moguća je pojava prolaznog snega.“

Pročitajte još:

U sredu će uz dosta vedrine jutro biti hladno, tako da na severu regiona i planinama treba očekivati pojavu mraza uglavnom do oko -3 stepena Celzijusa, ali se jak mraz ne očekuje.

„Od 24.11. sledi jačanje južnog vetra, u košavskom području duvaće jaka i olujna, topla, košava. Povremeno će dolaziti do jačih naoblačenja sa jugozapada koja će donositi kišu, a na jugu može biti i grmljavinskih pljuskova. Sneg bi bio moguć samo ponegde i to zanatno preko 1.000 metara nadmorske visine. Dnevni maksimumi biće od +7 do +15, a u predelima gde će fenski efekat biti jako izražen možda i oko +18 stepeni Celzijusa.“

Čubrilo kaže i da posle 24. 11. sledi tipična, jaka, jesenja južina uz povremenu kišu, lokalno i obilnu, a što se tiče mogućeg zahlađenja koje bi sneg donelo i nizijama – ono sada počinje da se nazire tek početkom decembra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo