Foto: Zhu Wei / Avalon Editorial / Profimedia

Malezijska vlada je ženama poručila da bi trebalo da se šminkaju redovno i da ne prigovaraju previše svojim muževima tokom izolacije zbog koronavirusa, što je, sasvim očekivano, izazvalo bes ljudi širom sveta.

Malezijsko ministarstvo zaduženo za žene je u nizu, sada već obrisanih Fejsbuk postova, poslalo nekoliko veoma čudnih saveta ženama, i to pre svega udatim ženama. Naime, budući da je vlada ove zemlje pozvala građane da ostanu kod kuće kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, ženama koje rade kod kuće je poručeno da bi trebalo da se šminkaju svaki dan i da se oblače lepo, a ne da nose opušteno garederobu „za po kući“.

U drugoj objavi su, uz sliku para koji slaže garderobu, posavetovali žene da izbegavaju zanovetanje svojim muževima i da se trude da imitiraju glas japanskog crtanog junaka Doremona – koji ima piskutav, gotovo dečju glasić.

Doremon; Foto: YE AUNG THU / AFP / Profimedia

I bizarni saveti se ne završavaju tu. Prema malezijskom ministarstvu, žene ne bi trebalo da ulaze u rasprave sa muževima ako oni odbijaju da im pomognu u obavljanju kućnih poslova, a ako se muškarci sami ponude, žene bi trebalo lepo da im objasne šta da rade, bez zadirkivanja i sarkazma.

Pročitaj još:

Očekivano, ovakvi saveti su izazvali gnev, pa i podsmeh korisnika društvenih mreža širom sveta, pa je malezijska vlada morala da reaguje. Saveti su izbrisani sa Fejsbuk stranice, a upućeno je i izvinjenje svima. Iz ministarstva naglašavaju da će ubuduće biti pažljiviji, ali dodaju da im je cilj bio da se „održe dobri odnosi između članova porodice tokom perioda kada moraju da rade od kuće“.

Od početka čitave situacija sa koronavirusom, širom sveta se javila bojazan da će se nasilje nad ženama drastično povećati zbog života u karantinu. Lokalni mediji prenose da je državna linija za pomoć ugroženima, uključujući i žene koje su žrtve nasilja u Maleziji, primetila porast od 50 odsto od kako je vlada uvela mere izolacije 18. marta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram