Brutalni video Sintije Nikson objašnjava šta znači „biti dama“

Lifestyle 25. feb. 202011:16 > 19:51
Podeli:
Sintija Nikson u videu "Be a Lady They Said; Foto: Youtube

Video pod nazivom "Be a Lady They Said", koji je nedavno objavio američki Girls Girls Girls magazin, postao je viralan preko noći zbog surovo iskrenog monologa glumice Sintije Nikson o tome šta znači "biti dama" po standardima društva.

U videu koji traje skoro tri minuta smenjuju se snimci žena u najrazličitijim situacijama, dok u pozadini Nikson čita tekst „Be a Lady They Said“. Tekst, koji je originalno napisala Kamil Rejnvil, 22-godišnja studentkinja iz Vermonta, na najbolji način opisuje pod kolikim se žene nalaze pritiskom da ispune hiljadu i jedno očekivanje modernog društva. Video nedvosmisleno slavi žensku lepotu, razbija stereotipe i poziva nas da preispitamo šta zapravo znači „biti dama“.

Iako povod kampanje nije poznat, jasno je da ima političku konotaciju. U jednom trenutku se pojavljuju Donald i Melanija Tramp, kao i mlada američka kongresmenka Aleksandrija Okasio Kortes, a budući da je objavljen usred predizborne trke u SAD, moguće je da ima i politički povod. Međutim, to ni na koj način ne potire reči u snimku, koje bolno rezonuju sa većinom žena u 21. veku.

„Budi dama, rekli su. Suknja ti je prekratka. Izrez na bluzi ti je predubok. Ne pokazuj toliko kože. Pokrij se. Ostavi nešto mašti. Ne izazivaj. Muškarci ne mogu da se kontrolišu. Muškarci imaju potrebe. Izgledaj seksi. Ne budi toliko porovokativna. Sama si tražila. Nosi crno. Nosi štikle. Previše si sređena. Nisi dovoljno sređena. Izgledaš kao da si se zapustila!

Budi dama, rekli su. Ne budi previše debela. Ne budi previše mršava. Jedi. Smršaj. Prestani toliko da jedeš. Naruči salatu. Ne jedi ugljene hidrate. Preskoči dezert. Počni sa dijetom. Bože, izgledaš kao kostur! Zašto ne jedeš? Izgledaš bolesno. Muškarci vole žene sa malo više mesa. Nosi veličinu nula. Budi dupla nula. Budi ništa. Budi manje od ničega.

Budi dama, rekli su. Ukloni dlačice sa tela. Izbeli ovo, izbeli ono. Ukloni ožiljke. Pokrij strije. Napući usta. Izbotoksiraj bore. Zategni lice. Podigni stomak. Zategni grudi. Izgledaj prirodno! Previše se trudiš. Deluješ preterano sređeno. Muškarci ne vole devojke koje se previše trude.

Budi dama, rekli su. Nosi šminku. Naglasi jagodice. Uokviri usta. Popuni obrve. Produži trepavice. Stavi karmin. Puder. Rumenilo. Bronzer. Hajlajter. Kosa ti je prekratka. Ofarbaj se. Ne u neboplavo, to izgleda neprirodno! Izgledaj mlado. Staro je ružno! Muškarci ne vole ružno.

Budi dama, rekli su. Čuvaj se. Budi čista. Ne budi kurva. Ne spavaj s kim stigneš. Muškarci ne vole žene lakog morala. Ne budi toliko stegnuta! Smeškaj se više. Zadovoljavaj muškarce. Budi iskusna. Budi seksualna. Budi nevina. Budi bezobrazna. Budi kul devojka. Ne budi kao ostale devojke.

Budi dama, rekli su. Ne pričaj preglasno. Ne pričaj previše. Ne budi zastrašujuća. Zašto si nesrećna? Ne budi kučka. Nemoj da šefuješ. Nemoj da budeš toliko emotivna. Ne plači. Ne viči. Ne psuj. Izdrži bol. Ne žali se. Složi mu odeću. Kuvaj mu. Učini ga srećnim. To je posao žene. Jednog dana ćeš biti dobra supruga. Uzmi njegovo prezime. Dodala si njegovo prezime? Luda feministkinja. Rodi mu decu. Ne želiš decu? Želećeš jednog dana. Predomislićeš se.

Budi dama, rekli su. Nemoj da budeš silovana. Nemoj da piješ previše. Ne hodaj sama. Ne izlazi kasno. Ne oblači se tako. Nemoj da se napiješ. Ne smeškaj se strancima. Ne izlazi noću. Ne veruj nikome. Nemoj da govoriš „da“. Nemoj da govoriš „ne“.

Samo budi dama, rekli su.“