Koja je optimalna temperatura za frižider?

Lifestyle 12. sep. 202116:56
Podeli:
frižider
Frižider, Foto: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi hrana duže ostala dobra i sveža, potrebno je da temperatura u frižideru bude ispravno podešena. Osim toga, ako vam frižider radi na optimalnoj temperaturi, to vam može pomoći i da izbegnete bolesti koje se prenose vazduhom.

Ako hranu držite u frižideru koji je postavljen na optimalnu temperaturu, onda vam hrana može i danima stajati u takvim uslovima, a da se pri tome ne razviju nikakve bakterije i da bude sigurna za konzumaciju.

Kada se temperatura hrane popne iznad određne temperature (4,5°C), bakterije počnu da se eksponencijalno razmnožavaju. Da biste očuvali zdravlje i izbegli trovanje hranom, podesite frižider na optimalnu temperaturu u skladu s preporučenim smernicama.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje da temperatura u frižideru bude ispod 4,5°C, a u zamrzivaču ispod -17°C.

Pročitajte još:

Međutim, idealna temperatura za rad frižidera je još niža – između 1,7 i 3,3°C. Temperature iznad toga mogu biti previsoke pa se hrana može brzo pokvariti i ako pojedete takvu hranu, možete imati probleme uzrokovane bakterijom E. coli ili salmonelom.

Većina frižidera ne prikazuje tačnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od 1 do 5. Bez termometra nije moguće ustanoviti tačnu temperaturu u frižideru.

Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrivaču, koristite termometar, piše Real Simple. Osim toga, da biste održali nisku temperaturu u frižideru možete preduzeti još neke korake.

Ne stavljajate toplu hranu u frižider. Hranu najpre pustite da se ohladi pa je spremite. Nemojte često otvarati vrata frižidera bez ikakve potrebe. Svaki put kad otvorite vrata, ispustite hladni, a pustite unutra topli vazduh.

***
Bonus video: Sladoled

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar