Toskana
Toskana; Foto: Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia

Dolazak proleća predstavlja idealnu priliku da osvežite svoj životni prostor. Bilo da odlučite da renovirate svoj dom ili prosto želite da unesete dašak najnovijih trendova, u ovoj priči inspiraciju ćete pronaći u italijanskom stilu. Sledi nekoliko saveta kako svoj dom možete urediti prema zlatnim pravilima raskošnog italijanskog stila.

Neutralne boje

Izaberite jednu boju i igrajte se sa njenim nijansama. Ukoliko želite da vaš životni prostor zaista liči na neodoljive kuće u Toskani ili moderno uređeni stan koji oduzima dah u Milanu, boja koju ćete izabrati će biti neutralna.

Potencijalnu monotoniju kolorita možete sprečiti izborom efektnih detalja u jarkim bojama. Možete izabrati trosed koji je neutralne boje ali se svojim stilom izdvaja od drugih elemenata prostora. Na ovaj način postižete multidimenzionalni efekat koji će vaš prostor činiti vizuelno prostranijim.

U promišljanju detalja i kombinacija koje odražavaju vaš stil, imajte na umu da italijanski dekorativni šarm ne čini mešanje stilova i tekstura. Ukoliko ste u dilemi, mislite o svom domu kao platnu čuvenih renesansnih majstora kičice – slojeve nanosite jedan po jedan i uvek se setite da je svedenost u ideji vodeći princip.

Rasveta

Rasveta u italijanskom stilu ima krucijalnu ulogu. Promislite kako se svetlo “ponaša” u vašem domu i osmislite rasvetu u odnosu na to. Možda vam nisu potrebni glomazni lusteri, lampe u svakoj prostoriji i sada već nekoliko godina popularna skrivena rasveta u plafonu. Možda je vašem prostoru potrebno samo par rasvetnih rešenja.

Uzmite u obzir poziciju vašeg doma, količinu dnevne svetlosti, generalni stil koji ste u dekorisanju ispratili i u odnosu na ove faktore ćete moći da izaberete adekvatnu rasvetu. Ne zaboravite da se originalni komadi mogu pronaći na buvljim pijacama ili u antikvarnim radnjama koje sada imaju veliku ponudu yugo chic rasvete koja će u narednom periodu biti apsolutna zvezda rasvetne estetike.

Kamen

Kamen kao element uređenja enterijera upravo pronalazi svoje poreklo u italijanskom stilu. Bilo da je u pitanju mermer ili terakota, koji se upravo vraća u modu u velikom stilu, italijanski dizajneri enterijera znaju da je kamen važan i posebno mesto u svojim vizijama rezervišu za promišljanje podnih rešenja. Ukoliko su vam pločice na prvi pogled “hladna” opcija za svakodnevni život, osim one u kuhinji naravno, razmislite o njihovoj kreativnoj upotrebi u svom prostoru. Takođe, minimalistički uređeni prostori stiču glamuroznu dimenziju ukoliko u njih integrišete kamen visokog sjaja.

Luksuz u detaljima

Izaberite svoje detalje mudro. To može biti velika sofa, svedeno dizajniran tabure, lampa novih, mladih talenata primenjenog dizajna. Italijanski stil vas inspiriše da ne bežite od kreiranja izvesne doze drame u svom okruženju.

Ako je vaš prostor priča, neka detalji budu krucijalni događaji svakog poglavlja. U promišljanju koji detalji će biti od najveće važnosti u vašem prostoru, setite se da je italijanski stil raskošan ali nikako kapriciozan. U njemu nema mesta preterivanju niti nepotrebnim enterijerskim potezima.

Dakle, bilo da kuhinju osvežite novim pločicama sa modernim printom ili dnevnu sobu osvežite novom rasvetom, dobro razmislite o široj slici vašeg doma. Ukoliko odlučite da dom uredite elementima italijanskog stila, imajte na umu da raskoš pre svega čine svetli, prostori čistih linija u kojima je udobno boraviti kao stanovnik ili gost.

Kako uklopiti tepihe u sve to

Ukoliko tragate za idealnom garniturom obratite pažnju i na tepihe koje već imate u stanu. Naime, jako bitna stvar kod planiranja rasporeda nameštaja je i pozicija, kao i oblik samog tepiha koga već imamo u dnevnoj sobi. Ovalni tepisi zahtevaju garniture oblih ivica I ne previše rogobatne strukture dok se čupavi tepisi bolje uklapaju u plišani mebl nameptaja. Nameštaj od kože najbolje ide za tepisima pletenim od kožnih traka ili tankih bez jakih ilustracija po njemu.
Kako god da odlučite što se tiče dizajna i oblika garniture, uvek se potrudite da odabberete kvalitetan komad nameštaja kako bi vam služio u dužem vremenskom periodu a ujedno i bio svojevrsan ukras vašem stanu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram