Sunđer
Sunđer; Foto: Laurence Mouton / Photo Alto / Profimedia

Ako sunđere menjate svake dve nedelje, sprečićete širenje i rast bakterija. Takođe bi trebalo da ih zamenite ako imaju neprijatan miris ili ako počnu da se raspadaju.

“Ako su prljavi, sunđeri mogu da bakterijama zaraze sve što dodirnu, od posuđa i pribora do kuhinjskih površina i uređaja”, ispričala je Dženilin Hačings, američka sertifikovana stručnjakinja za bezbednost hrane.

Metode čišćenja

ARS laboratorija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) za prehrambenu tehnologiju i bezbednost utvrdila je dve metode koje deluju na dezinfekciju kuhinjskih sunđera nakon kojih ponovno možete da ih koristite.

Mašina za pranje posuđa

Svako veče u mašinu za pranje posuđa ubacite i kuhinjski sunđer na gornju policu, kaže Dženifer Kvinlan, doktorka nauka, profesorka na Odeljenju za prehrambene nauke Univerziteta Dreksel. Toplina istovremeno dezinfikuje sunđer i vaše posuđe.

Mikrotalasna

“Pazite da je sunđer vlažan, stavite ga u mikrotalasnu i držite ga unutra jedan minut. Videćete kako iz njega izlazi para”, rekla je Kvinlan. Ove dve metode su 99 posto efikasne u uništavanju bakterija prisutnih u sunđerima.

Kada baciti sunđer?

U nekom trenutku trebalo bi da bacate sunđer. Dve nedelje je prilično dobar vek trajanja tipičnog kuhinjskog sunđera, kaže Hačings.

Pročitajte još:

“Ako ih menjate svake dve nedelje, sprečićete širenje i rast bakterija. Takođe bi trebalo da ih zameniti ako imaju neprijatan miris kojeg se ne možete rešiti ili ako počnu da se raspadaju”, rekla je ona.

Ipak, istraživanje iz 2017. godine tvrdi da čišćenje kuhinjskih sunđera ne ubija dobro bakterije. Možda je bolje da sunđere menjate svake nedelje nego da ih pokušavate očistiti, prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video: Trik za sadnju cveća u žardinjeri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar