krpelji psi
Foto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Bilo da vaša kuca tek treba da počne da izlazi napolje ili je već odrasla, znate da bi trebalo da je štitite od krpelja. U moru preparata koji se nude na tržištu želeli biste da izaberete onaj koji je baš najbolji. Dr Maja Ilić, veterinar s bogatim iskustvom, za portal Nova.rs savetuje čime da se vodimo kad biramo sredstvo protiv krpelja i pomažu li ona u kućnoj radinosti.

Da li da konsultujete lokalnog prodavca u pet-šopu koji uvek ima odgovor za sve, ili komšinicu koja vam u liftu svaki put kad se sretnete daje savete iskusne kučkarke, ili da konsultujete dr Gugl? To je ipak samo preparat koji možete i sami da kupite i stavite i zašto biste gubili vreme i novac na veterinara jer tamo ionako imaju mnogo manji izbor nego na drugim mestima…

Toliko ljudi misli slično, a veterinari saznaju za pokušaje zaštite u kućnoj radinosti tek nakon što se na kucu, uprkos „zaštiti“, zakačio krpelj ili je strašno povraćala ili se jako češala ili dobila epileptični napad nakon primene preparata.

Kapljice, ogrlice ili nagradice

Čime se onda voditi u nabavci preparata protiv krpelja jer često se desi da manje iskusni vlasnici lutaju u šumi saveta iz pet-šopova gde neretko nema stručnih osoba? Desi se tad da zakasne sa zaštitom, što je najgora opcija.

„Na tržištu postoji mnogo preparata koji se koriste u preventivi protiv krpelja, i to u različitim oblicima – od kapljica koje se aplikuju na kožu, preko onih u obliku ogrlica, do preparata koji liče na nagradice i daju se kuci da pojede. Svi oni se prave u formuli koja može da ima duže ili kraće dejstvo“, kaže veterinar Maja Ilić.

Pročitaj još:

Ona napominje i da se neki preparati nanose striktno četiri do sedam dana pre ili nakon kupanja, neki se mogu dati u bilo kom trenutku, nezavisno da li se životinja kupa ili ne. Neki su otporni na vodu, neki u kontaktu sa vodom gube dejstvo zbog ispiranja aktivne supstance.
Neki preparati istovremeno štite i od buva, muva i komaraca, a neki u sebi sadrže komponentu protiv unutrašnjih parazita i protiv srčanog crva.

„Svaka od ovih karakteristika utiče na izbor u svakom pojedinačnom slučaju i stoga je jako bitno da se izbor preparata napravi u dogovoru sa veterinarom koji poznaje stanja i oboljenja od kojih kuca boluje ili kojima je određena rasa sklona. Tako, na primer kod rasa koje su sklone gastritisima preparati koji se daju u obliku nagradica ili kolačića neće uvek biti prvi izbor. Ali ako je kuca te iste rase alergična na neku od komponenti preparata koji se aplikuju na kožu ili primenjuju u obliku ogrlice,  onda će se razmotriti i ova opcija, pa će se napraviti plan preventive koji uključuje razlićite preparate, kao i praćenje reakcije. U drugom slučaju, kod rasa koje su prirodno privržene vodi, izbor će najčešće biti vodootporna ogrlica.“

Zanimljivo je i to što naša sagovornica ističe da preparat treba da biramo i prema sebi, a ne samo prema kuci.

„Kod ljubimaca ležernijih vlasnika izbor će biti ili ogrlica ili preparati sa produženim dejstvom (depo-preparati), a kod ljubimaca organizovanijih vlasnika se mogu primenjivati i preparati sa dejstvom do 28 dana. Oni su, u principu, manje hemijsko opterećenje za organizam životinje od depo preparata koji se primenjuju na svaka tri, četiri meseca, ali su veće opterećenje za vlasnika u smislu da se moraju striktno davati na 28 dana da bi kuca bila zaista zaštićena od krpelja.“

Koliko je cena bitna

Kad birate zaštitu od krpelja, pazite i na cenu jer ona navodno niska ume da zavara.

„Finansijski, svi preparati imaju vrla sličnu tzv. mesečnu cenu. Marketinški se neki preparati reklamiraju na način koji odaje utisak veće isplativosti, ali u suštini svi dobri i efikasni preparati, bilo da se primenjuju mesečno ili u razmacima od više meseci, na mesečnom nivou koštaju manje-više isto. Pritom, jeftino nije uvek jeftino – što znači da, ako se opredelite za jeftin način zaštite protiv krpelja, ukoliko se desi da krpelj ipak probije takvu zaštitu, samo lečenje ljubimca može biti daleko skuplje nego polugodišnja ili čak godišnja zaštita efikasnim preparatom, a cena zdravlja kuce i stresa vlasnika se ne može izraziti u finansijskom smislu“, kaže veterinar Maja Ilić.

Što se tiče stepena efikasnosti ovih preparata u smislu zaštite od bolesti koje prenose krpelji, treba obratiti pažnju na to da li je preparat efikasan tako da sprečava krpelja da se zakači u kožu jer na tržištu postoje i preparati koji deluju posledično (omamljivanjem krpelja nakon uboda).

„Izuzetno je važno da vlasnici znaju da krpelji nisu sezonska pojava i ne javljaju se samo leti. Krpelja ima preko cele godine i zato kuce treba štititi svih 12 meseci“, zaključuje naša sagovornica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare