krpelji kućni ljubimci pas
Foto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Krpeljska groznica je vrlo opasna jer paraziti napadaju i razaraju crvena krvna zrnca, te ukoliko se ne leči, može da dovede do smrtnog ishoda vašeg ljubimca. Kako da se ovo potencijalno kobno stanje prepozna i predupredi, za portal Nova.rs priča dr Maja Ilić, veterinar sa bogatim iskustvom.

„Ovu bolest koju prenose krpelji uzrokuje parazit iz roda Babesia, pa se i bolest naziva babezioza. Dijagnostikuje se utvrđivanjem prisustva parazita u krvi, a leči se dosta uspešno, ali samo ako se dijagnoza uspostavi blagovremeno i ako se odmah započne sa terapijom“, priča dr Maja Ilić, vlasnik poznate veterinarske ambulante iz Beograda.

Ona kaže i da se u poslednje vreme sve češće javlja i hronična babezioza koja duže boravi tiho u organizmu, a aktivira se i manifestuje u trenutku kad vašem ljubimcu padne imunitet.

Pročitajte još:

„To dovodi do veoma komplikovanih stanja jer se u isto vreme mora lečiti i ova bolest, i stanje ili oboljenje koje je dovelo do pada imuniteta. A organizam je dosta oslabljen i sam ne može značajno da se brani“, napominje naša sagovornica.

Prikriveni simptomi

Dr Maja Ilić kaže i da su simptomi ove bolesti ranijih godina bili prilično prepoznatljivi.

„Čim bi temperatura prešla 40. podeok, a mokraća vašeg psa bila boje piva, znali biste odmah da vaš pas ima krpeljsku groznicu. Međutim, poslednjih godina simptomi jako variraju. Postoje skoro neprepoznatljivi kada je pas malo manje aktivan i bira hranu. Postoje i opšti simptomi kada je pas klonuo, neveseo, ne ustaje, topao je, odbija hranu ili jede samo mekanu, povrati par puta, trese se i zavlači se u ćošak. Primetni su i drastični simptomi – nagli skok temperature do 42 stepena i više, jako otežano disanje, jako drhtanje ili potpuna obamrlost, žutica, povraćanje…. Ređe se prikazuju u onom tipičnom obliku.“

Veterinar Maja Ilić napominje da je često pas samo neveseo ili neće da jede uobičajenu hranu, što vlasnici pripišu razmaženosti.

„Neretko nam se u ambulanti dešava i da vlasnici dovedu psa na redovnu vakcinaciju, pa da pri kliničkom pregledu pre vakcinacije otkrijemo blago povišenu temperaturu ili upalu krajnika, te nakon kraćeg ili dužeg razgovora s vlasnikom ustanovimo da pas neće da jede uobičajenu hranu već skoro mesec dana, pa mu daju kuvanu ili mekšu hranu. Nakon propitivanja ustanovimo i da nije štićen od krpelja npr. – jer je bila zima, pa ne treba…“

Baš zato što vlasnici ovu bolest više ne mogu da prepoznaju samo po tipičnim simptomima, ona može duže da traje neprimećena i da načini veliku štetu po zdravlje vaše kuce. Zato je jako je važno obratiti posebnu pažnju na preventivu kako do bolesti ne bi došlo.

„Krpeljska groznica nije više sezonska bolest, već je prisutna preko cele godine, pa je neophodno da vaš ljubimac bude zaštićen svih 12 meseci, a ne samo preko leta“, kaže naša sagovornica i dodaje da ljubimca od krpelja možete da zaštitite takozvanim kapljicama koje se nanose na kožu, ogrlicama, kao i preparatom nalik nagradicama za kuce.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)