Karolina de Megre
Karolina de Megre; Foto: Profimedia.rs

Karolina de Megre, poznata manekenka, dizajnerka, spisateljica i prava ikona fransuskog šika, poznata je po tome što neguje besprekoran, ali opušten stil. Ne voli da se češlja posle pranja kose, šiške skraćuje sama kuhinjskim makazama i ima onaj ležeran stav, kojim kao da poručuje da se probudila, ustala iz kreveta i takva iskočila pravo na ulicu.

Budući da važi za jednu od boginja pariske modne scene, Karolina je napisala knjigu „Kako biti Parižanka gde god da si“, u kojoj je podelila neke vredne savete o lepoti, modi i životnim stilu, zajedno sa Sofi Mas, Odri Duan i An Berest. Ovo su neki od njenih saveta, koje je podelila ili u samoj knjizi, ili kroz brojne intervjue.

O koži

„Lepota je u Francuskoj epidermalna – nikoga ne zanima toliko kakva vam je šminka, ali ono što se nalazi ispod nje je jako bitno“.

„Francuskinje izbegavaju tečni puder koliko god mogu… Pokrijte sve nesavršenosti na koži korektorom ili BB kremom, a ukoliko baš želite da stavite puder, bar ga pomešajte sa kremom pre nanošenja“.

„Nikad ne idite u krevet sa šminkom, kako ne biste zaspali mirišući na žurku sa koje ste došli. Da, ovakva nega će vas možda malo umoriti, ali to je cena koju plaćamo za lepu i zdravu kožu“.

O šminkanju

Karolina de Megre
Karolina de Megre; Foto: Profimedia.rs

„Ne štedite prilikom stavljanja maskare. Nanesite poveći sloj i na gornje i na donje trepavice, jer će to istaći oči i zamaskirati problem sa predelom ispod očiju“.

„Crveni karmin nikad ne prolazi nezapaženo u večernjem izlasku“.

O kosi

„Ne sušite kosu fenom (zapravo, možete slobodno da bacite fen za kosu) i umesto toga koristite dva mnogo bolja načina: leti sušite kosu na suncu, a zimi u peškiru. Kad god je to moguće, perite kosu uveče, kako ujutro ne biste morale da izlazite mokre kose“.

„Aksesoar za kosu nema apsolutno nikakve poente. Ako imate više od 18 godina, izbegavajte šnale i trake za kosu“.

„Rum, med, dva jajeta i sok jednog limuna: ovo nije recept za koktel, već sjajan način da iznegujete kosu“.

O stilu

„Stil nije samo odeća koju imaš na sebi. Stil dolazi od svega čime sebe hraniš. Stil je način života, filmovi koje gledaš, knjige koje čitaš, način na koji se ponašaš. Ne mogu razgovarati o stilu bez razgovora o ovim stvarima“.

O prihvatanju sebe

Karolina de Megre
Karolina de Megre; Foto: Profimedia.rs

„Imala sam veliki nos i male grudi. Izgleda da je to bio problem jer su mi stalno tražili da operišem nos i povećam grudi, ali odbijala sam da to uradim. U devedesetima nije bilo kulture selfija, tada nisi na sebe gledao kao danas. U to vreme nisi ni mogao znati da ti treba operacija nosa“.

O suštini francuskoj šarma

„Nismo savršene. Mi Francuzi odustali smo od savršenstva i to je zanimljivo drugim ljudima“.