Arsenije Hadži Basur jedini je zmijolovac u Zapadnoj Srbiji Foto:Privatna arhiva

Arsenije Hadži Basur jedini je zmijolovac u Zapadnoj Srbiji.

Sve je počelo pre tridesetak godina na odsluženju vojnog roka u Nišu, kad se jedini osmelio da golim rukama uhvati zmiju koja je ušla u kasarnu. To radi i dan danas – hvata zmije bez straha, ali i bez rukavica.

Omiljeno šetalište Užičana sa svojim kamenitim brdima sa prvim prolećnim danima postaje i šetalište najotrovnije evropske zmije – poskoka.

„On ima taj rogić, specifičan za njega i ne može se povezati sa drugom vrstom zmija. Kada ga vidite, obilazite ga u što širem luku“, ispričao nam je on.

Arsenije Hadži Basur jedini je zmijolovac u Zapadnoj Srbiji Foto:Privatna arhiva

Međutim, često se desi da zmije dođu u stan, kafić, poslovni prostor ili na sam trg kao što se to desilo u Užicu… Takvih intervencija samo u gradu na Đetinji i okolini bude tridesetak godišnje. Na poziv komunalne policije ili građana Basur izlazi na teren i hvata ih golim rukama uz pomoć štapa. Nedavno čak dva poskoka istovremeno.

Arsenije Hadži Basur jedini je zmijolovac u Zapadnoj Srbiji Foto:Privatna arhiva

„Ja sam jedan od retkih ljudi koji hvata poskoka bez rukavica i štipaljki. Potreban mi je samo jedan prutić. Imao sam intervencija kada ni njega nisam imao pri ruci. U jednom kafiću sam gajbicu koristio kao priručno sredstvo“, objašnjava on.

Pročitajte još:

Hvatanje zmija je kaže njegov Božiji dar. Do sada ga nije ujela nijedna zmija, a najveću je uhvatio kada je radio kao građevinac u Rusiji. Zmija nije bila otrovnica, ali je bila duga preko dva metra.

„Kada ih uhvatim puštam ih u prirodu. Njihova uloga je izuzetno velika u biološkom lancu i savetujem ljudima da ih nikako ne ubijaju“, ukazuje Basur.

Poslednjih dana širom Srbije uhvaćeno je nekoliko zmija u naseljenim mestima pa naš sagovornik savetuje kao preventivu obavezno čišćenje površina.

„Vrlo je bitno kositi teritorije, međutim sve gomile privlače ove gmizavce. Pogotovo crep, salonit, metal, staro drveće i kamenje. Dakle sve to što je poređano ili, pak, nabacano su mesta gde se zmije mogu pojaviti“, zaključuje Arsenije.

Arsenije Hadži Basur jedini je zmijolovac u Zapadnoj Srbiji Foto:Privatna arhiva

U slučaju da se to dogodi nikako ne radite ovo što i on: ostanite smireni i udaljite se najmanje dva metra, ali dobro propratite njeno kretanje i o tome obavestite vatrogasce ili komunalnu policiju.

***

Bonus video: Snimak zmije iz Višnjičke banje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare