10 najboljih rasa pasa za život u stanu

Lifestyle 27. maj. 202012:11
Podeli:
Pas za stan
Pas za stan; Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Mnogo je predrasuda na koje nasedaju ljudi kad biraju psa za stan - neke od njih su da veliki psi po pravilu nisu dobar izbor, da se čupavi više linjaju, da sve male rase mnogo laju i prgave su... Predstavljamo vam 10 rasa koje su idealne za stan i život u gradu.

Naravno, mnogim velikim psima potrebno je mnogo fizičke aktivnosti, ali ne svima – mastif će, na primer, radije ostati izvaljen na kauču, nego što će vas pratiti u jutarnjem džogingu. S druge strane neke male rase, poput „džek rasela“, toliko su energične da će vas izludeti u malom prostoru.

Psi za stan
Psi za stan; Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Američki kinološki savez sastavio je listu najboljih rasa pasa za život u stanu, uzimajući u obzir pse koji ne zahtevaju preduge šetnje i istrčavanje, kojima nije neophodno previše nege, koji se ne linjaju, nisu mnogo lajavi, privrženi su i imaju blagu narav.

Ši cu

Ši cu je na kineskim dvorovima uzgajan kao ljubimac za druženje i igru, ali lako se uklapa i u mnogo manji prostor. Mali, pametan, prijateljski nastrojen pas blagog karaktera, željan pažnje i maženja, večito trčkara za gazdom. Ima svilenkastu dlaku koja zahteva redovno četkanje, ali se skoro uopšte ne linja.

Engleski buldog

https://www.instagram.com/p/CArwUnLAOZO/

Engleski buldog je kratkodlaki pas, nije mu potrebno često četkanje, pa ni kupanje. Dosta je inertan i lenj, tako da ne samo da ne zahteva dugačke šetnje, već nisu retki ni prizori da ga gazda bukvalno vuče napolje. Ali nije prgave naravi, a ukoliko se dresira na pravi način, nije ni previše tvrdoglav.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

 

Još jedan mali pas koji ne traži mnogo kretanja i oseća se ugodno u stanu, ali pratiće vas bez problema i na izletima u prirodi, u dugim šetnjama po gradu… Prijateljski je nastrojen i prema ljudima i prema psima, ali od malena mora da se navikava da ne laje previše na zvukove iz zgrade. Takođe, zahteva redovno četkanje.

Mops

Mops je maza, ali i vrlo razigran pas, posebno kad je mali. S godinama postaje mirniji i manje tvrdoglav, ali ostaje aktivan i voli da učestvuje u svim poslovima vlasnika. Nikada nije agresivan ni stidljiv, prilagodljiv je i odlično se slaže i sa drugim životinjama, uključujući i mačke. Ima fazu linjanja, ali nije dramatična ako se redovno četka.

Kovrdžavi bišon

Mali pufnasti bišon jako voli društvo čoveka i u stopu će vas pratiti. Poslušan je i lako uči, ali ima nezavisan duh, smeo je i živahan, tako da mu na startu treba postaviti neke granice. Traži dosta šetnje i retko laje. Malo se linja, ali ima gustu kovrdžavu dlaku koju je potrebno redovno održavati.

Francuski buldog

View this post on Instagram

New jumper, feeling swaggy! ??

A post shared by Pluto Frenchie ? (@pluto.frenchiee) on

Francuski buldog je jedna od najpopularnijih „gradskih“ rasa. Znatiželjni su, zabavni, a pritom prilično tihi i ne traže puno šetnje. Lako ih je dresirati, obožavaju decu, vole da se maze i uvek žele da su blizu vlasnika. Loše podnose razdvojenost, pa ih ne treba predugo ostavljati same.

Veliki engleski hrt

View this post on Instagram

Happy Tongue Out Tuesday my frens x

A post shared by Shirley Louise (@shirleysleeps) on

Dobroćudni i uravnoteženi, mirni, skoro nikada ne laju – hrtovi su se na ovoj listi našli kao jedina rasa koja spada u veće pse. Nije im potrebno mnogo prostora, ali zahtevaju svakodnevno dugo trčanje. Čist je i pedantan, lako se obučava i odan je vlasniku.

Havanezer

Havanezer ili havanski bišon spada u rasu psa koja ima prilagodljivu narav, odlično se slaže sa decom i sa drugim kućnim ljubimcima, vrlo su privrženi porodici. Njegovu dlaku dobro podnose i alergičari, a ni ne linja se. Ne laje puno i ne traži puno kretanja i istrčavanja.

Maltezer

Maltezer je savršeni mali pas za stan, ne linja se, ne smeta osobama s alergijama i nema miris. Ipak, traži redovno održavanje dlake. Inteligentan je i lako ga je dresirati, ali ako odmalena ne reagujete na lajanje, s godinama može postati vrlo bučan. Voli da se igra, ali neće prihvatiti da bude igračka za malu decu.

Kineski ćubasti pas

View this post on Instagram

Hi , it's beautiful outside! Enjoy the it, Enjoy the day! ?: @happy_dancing_justin ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ FOLLOW ➡@chinesecrestedworld FOLLOW ➡@chinesecrestedworld ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #chinesecresteddoghairyhairless #chinesecrested #chinesecrestedhairyhairless #chinesecrestedsofinstagram #chinesecresteddog #chinesecrestedofinstagram #chinesecrestedlover #chinesenaakthond #chinesecresteddoghairless #chinesecresteddogofinstagram #blackandwhitechinesecresteddog #hairyhairlesschinesecrested #photography #dogphotography #chinesecrestedphotography #doglife #prettyboy #thenetherlands #chinesecrestedworld #fotografieofinstagram #photography_lovers

A post shared by CHINESE CRESTED DOG WORLD ? (@chinesecrestedworld) on

Kineski ćubasti pas gotovo da nema dlaku, tako da nema problema s linjanjem, ali mora se voditi računa da ne izgori na suncu i da se dobro utopli u hladnijim danima. Osim toga, ne laje puno i blagog je temperamenta, a spada u živahne pse. Brzo se vezuje za vlasnika, odan je, prilagodljiv i nežan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar