Foto: Peter_Horvath / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj slatkiš svi obožavaju jer nas njihov miris podseća na naše bake koje su ih redovno spremale.

Knedle, mnogima najomiljenija poslastica iz detinjstva, mogu se puniti raznim voćem, ali kod nas su najpopularnije knedle sa šljivama.

Veruje se da prvi recept knedli sa šljivama datira još iz 17. veka. Originalne knedle su bile pržene i punjene šljivama. Po knedlama se posipao mak ili rendani tvrdi sir, a pojedina imućnija domaćinstva su dodavala puter ili kajmak. Tokom godina, knedle su počele da se kuvaju na pari i da se prave od testa od kvasca ili krompira.

Početkom 19. veka knedle postaju glavna evropska poslastica koja se služi tokom cele godine, a posebno su popularne u Češkoj, Austriji, Nemačkoj i Poljskoj.

Odakle naziv Ferdinand knedle?

Foto: Simonida Djordjevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Austrougarski car Ferdinand I jednog dana tražio je od svog kuvara da mu napravi knedle sa kajsijama. Kuvar je odgovorio da ne može da ispuni njegovu želju, jer nije bila sezona kajsija.

Car, jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu koji je navikao da svaka njegova želja odmah bude ispunjena, nije želeo ni da čuje odgovor “ne može”. Tada je izgovorio rečenicu po kojoj je postao upamćen u istoriji: “Ja sam car i hoću knedle“.

Kako se prave knedle sa šljivama?

Foto: Simonida Djordjevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvo se skuva krompir zatim se dodaju vanilin šećer, so i jaja. Nakon toga treba ispasirati smesu da liči na pire. Zatim se doda puter griz i brašno. Umesi se testo i nakon toga se oblikuje u loptice. Ako se testo još malo lepi slobodno ga pospite brašnom. U testo se ubaci šljiva, obavezno bez koštice.

U tiganju istopite puter, dodajte prezle i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. U prohlađene prezle se doda šećer i vanilin šećer. U ključalu vodu se sipa ulje, ubace se knedle i kada isplivaju na površinu ostave se joše nekoliko minuta. Na kraju se uvaljaju u prezle.

Koje brašno ide u knedle sa šljivama

Najbolji je koristiti oštro brašno da testo ne bi bilo previše gumasto i da bi moglo lepo da se umesi.

Najbolje testo za knedle sa šljivama

Foto: Simonida Djordjevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Najbolje testo je ono od krompira, koji treba kuvati u ljusci i ručno pasirati, a ne mikserom. Krompir se kuva u ljusci da bi bio manje voden. Samim tim, nije potrebno mnogo
brašna. Testo ne treba da bude previše tvrdo, zbog toga morate biti pažljivi sa količinom brašna.

Najbolji recepti za knedle sa šljivama

Knedle sa testom od krompira

Sastojci:

1 kg krompira,

1 kašika omekšalog putera,

2 žumanceta, prstohvat soli,

4 kašike griza,

250-350g oštrog brašna,

30 šljiva, 200 g prezli,

1 dl ulja za prženje,

2 kesice vanilin šećera

Priprema: Knedle sa šljivama se spremaju tako što se krompir opere, stavi se u šerpu i kuva se oko pola sata od trenutka kada voda proključa. Ako možete, izaberite krompir koji je slične veličine kako bi svi bili ravnomerno skuvani.

Kada se krompir skuva, ispasirajte ga i dodajte žumanca, so i puter. Promešajte, zatim dodajte griz i oko 250 grama brašna i od toga umesite testo. Testo treba da bude kompaktno i ne bi trebalo da se lepi.

Napravite valjak i uz pomoć brašna oblikujte tridesetak knedli. Kuvajte ih u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.

Ispržite prezle na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle.

Knedle sa šljivama sa grizom

Sastojci:

0,5 l mleka,

250g griza,

125 g prezli,

1 jaje,

1 kesica praška za pecivo,

malo vanilin sećera,

malo cimeta,

20-25 šljiva,

oko 250g brašna

Priprema: Očistite šljive od koštice. Skuvajte pola litre mleka sa grizom. Kada se dobije gusta masa, skloniti da se malo ohladi. Nakon toga na malo ulja propržiti prezle i njih takođe skloniti da se ohlade.

U griz dodati jaje, brašno i prašak za pecivo.Umesiti testo i formirati valjak. Zatim iseći na jednake komade i formirati knedlu, a u sredinu staviti šljivu. Knedle staviti u kipuću vodu koju smo ranije malo posolili.

Knedle se kuvaju nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu. Nakon toga ih uvaljajte u prezle. Po ukusu, možete ih posuti vanilin šećerom ili cimetom.

Od ove količine može da se napravi oko dvadesetak knedli.

Vojvođanske knedle sa šljivama

Sastojci:

700 gr belog krompira,

100 ml mleka,

500 gr brašna,

1 kašičicu soli,

50 gr maslaca ili margarina,

200 gr šećera,

2 cele jajeta,

500 gr šljiva,

100 gr prezli (hlebnih mrvica)

Priprema: Oprati krompir, pustiti da se malo ohladi, a zatim ga ispasirati. Dodati mleko u smesu koja bi trebalo da liči na krompir pire. Zatim dodati brašno, margarin, so i jaja i dobro promešati.

Umesite testo i čašom isecite krugove i u sredinu stavite šljive sa malo šećera i napravite loptice. Sipajte oko 300 do 500 ml vode u šerpicu i u nju stavite pripremljene knedle koje se kuvaju dok ne isplivaju na površinu.

U tiganju propržite prezle sa malo šećera i u tu smesu uvaljajte knedle dok su još uvek tople.

Hrono knedle sa šljivama

Sastojci:

500g batat krompira,

1 žumance,

200g raženog brašna (možete ih napraviti u kombinaciji i sa prosenim grizom – u tom slučaju stavite 150g brašna i 50g prosenog griza),

3 kašike ulja,

oko 300-400g šljiva,

3-4 kašike agave

Za posipanje: Proseni griz, kokos, rogač, malo cimeta

Priprema: Krompir obariti u ljusci. Kada omekša, prelijte ga hladnom vodom pa ga oljuštite. Viljuškom dobro izgnječite da napravite kremastu smesu nalik pireu. Dodati žumance, malo soli, prosejano brašno, ulje, agavu i mikserom sa nastavcima za testom ga umesiti.

Kuglice skuvajte u kipućoj vodi, kada isplivaju na površinu kuvajte ih još 2-3 minuta. Pomešajte proseni griz, kokos, rogač i malo cimeta i u to uvaljajte vaše knedle (za posipanje možete koristiti i mlevene bademe/lešnike/orahe)

Beli umak za knedle sa šljivama

Sastojci:

700g barenog krompira,

500g brašna,

2 jaja,

1 kašika putera,

prstohvat soli,

1 kašika ulja,

50 ml mleka

Za punjenje: Šljive, šećer i cimet po ukusu

Za posipanje:

100g prezli,

50g putera,

šećer po ukusu

Za sos:

250 ml kisele pavlake,

3 kašike šećera,

3 kapi ekstrakta od vanile,

cimet po ukusu

Priprema: Očistite šljive od koštice. U svaku očišćenu šljivu staviti šećera i malo cimeta. Ispasirajte obareni krompir i dodajte jaja, so, mleko ulje i puter. Sjediniti sve i dodati brašno.

Testo razdeliti na komadiće i u svaki deo staviti po šljivu. Oblikujte knedlu tako da bude loptastog oblika. U veću šerpu sipajte vodu i malo posolite. Kad voda proključa, smanjite temperaturu ringle i stavite knedle u vodu. Gotove su kad isplivaju na površinu.

Dok se knedle kuvaju pripremiti prezle. Otopiti puter i dodati prezle, pa pržiti na laganoj vatri dok dobiju finu boju. Sklonite sa ringle i dodajte šećer. Gotove knedle uvaljati u prezle i šećer.

Za beli sos kiselu pavlaku pomešajte sa šećerom i stavite na ringlu. Dodajte ekstrakt vanile i zagrejati i pavlaku, ali paziti da ne provri. Na dno tanjira staviti sos od pavlake,pa knedle, po želji posuti cimetom ili vanilin šećerom. Dekorisati listovima nane.

Brze knedle sa šljivama

Sastojci:

120 gr pirea iz kesice,

4 dl hladne vode,

2 kašike ulja,

1 jaje,

200 gr brašna,

prstohvat soli

Punjenje: Šljive po potrebi. šećer u kockama, prezle

Priprema: Stavite sastojke u činiju i umesite ih rukom. Umesite testo, napravite kolutiće. Zatim u testo stavite šljive i šećer po ukusu. Skuvajte ih u vodi dok ne isplivaju na površinu. Propržite u tiganju sa prezlama.

Mekane knedle sa šljivama

Sastojci:

600g krompira,

150g glatkog brašna,

50g oštrog brašna,

40g maslaca,

1 jaje,

1 vanilin šećer,

1 mala kašika soli + za prstohvat soli za vodu za kuvanje,

oko 2 male kaške ulja za kuvanje knedli

Priprema: Skuvajte krompir u ljusci. Kada se ohladi izgnječite ga i dodajte puter, jaje, vanilin šećer i so. Sjedinite smesu, pa dodajte i brašno.

Očišćene šljive umotajte u testo koje ste prethodno umesili i od kog ste napravili loptice.
Pripremljene knedle kuvajte u posoljenoj i nauljenoj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još tri minuta.

Gotove knedle uvaljajte u prezle koje ste popržili na ulju. Servirajte sa mešavinom šećera i cimeta.

***

Bonus video: Domaćinske Priče: Knedle sa kajsijama – 30.06.2022.

Komentari

Svi komentari (0)