Foto: Shutterstock

Vojvođanke su ipak prave majstorice za ovu starinsku poslasticu.

Kod nas svi znaju šta su KNEDLE sa šljivama, ali kada kažete GOMBOCE mnogi slegnu ramenima. Mnogi, izuzev panonskog dela Srbije, gde su se tokom godina, baš kao gomboce odomaćile.

O autoru:

Nezamisliv je njihov nedeljni ručak bez slatkiša pod ovim imenom. I ne samo to, Vojvođanke su ipak, prave majstorice za ovu starinsku poslasticu. A fali li, bre, nešto knedlama. Ništa!

Pa kako sad ? Knedle ili gomboce, đavo bi ga znao !?

Sastojci

1 kg belog krompira

2 jaja

250 g brašna

1 prstohvat soli

2 kašike ulja
*
15 – tak šljiva (izvaditi koštice)

malo cimeta
*
300 g prezli

1 dl ulja

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Krompir oguliti, skuvati i odmah, dok je vruć dobro ispasirati da bude gladak i bez grudvica. Drugim rečima napraviti, od samog krompira i bez dodataka lep pire. Ostaviti ga samo nekoliko minuta da hladne.

#related-news_0

KORAK 2: Za ovo kratko vreme dok se krompir malo prohladi u tiganju i na ulju, uz mešanje 4 – 5 minuta na tihoj vatri propržiti prezle dok ne dobiju lepu braonkastu boju. U ovako proprženim prezlama, na kraju će mo uvaljati knedle.

KORAK 3: U malo prohlađeni krompir dodati 2 jajeta, prstohvat soli, 3 kašike ulja, pa to umešati u krompir da se sve dobro sjedini. Sada postepeno dodavati brašno i mešati varjačom dok se ne dobije mekano i lepljivo testo, koje baš takvo trebamo, da gomboce ne bi bile tvrde posle kuvanja.

KORAK 4: Testo će mo nastaviti da oblikujemo navlaženim rukama, kako se ne bi lepilo za prste. Izvađeno parče testa prvo rastanjiti u krug na dlanu, staviti šljivu bez koštice, pa je umotati testoom i dlanovima formirati pravilnu lopticu.

KORAK 5: Oblikovanu knedlu, odmah spustiti da se kuva u sudu sa malo posoljenom i već ključalom vodom. To činimo i sa svakom narednom, čim je završimo. Kada isplivaju na površinu vode, kuvamo ih još 2-3 minuta i tada su gotove. Kuvane gomboce vadimo rešetkastom kašikom, sačekamo sekund – dva da se ocedi višak vode, pa ih spuštamo u ranije propržene prezle.

Posluženje

Dobro uvaljane i posute prezlama, knedle servirati na neki lep oval i posuti šećerom.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Ako volite ukus cimeta, sasvim malo, cimetom poprašite unutrašnjost šlive, pre nego je umotate u testo.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare