gomboce knedle
Foto:privatna arhiva

Čuvena dilema – jesu li knedle i gomboce isto

To je isto jelo, samo se drugačije zove u različitim krajevima – tako kažu mnogi, na šta se pojedinima diže kosa na glavi. Među onima koji znaju da i te kako postoji razlika jeste i Vera Uzelac koja svoja umeća iz vojvođanske kuhinje rado deli na svom blogu Astal Kuhinja moje ravnice.

Foto:privatna arhiva

„Da bi se dobio odgovor na pitanje otkud knedla od gomboca, prvo se moramo osvrnuti na davnu prošlost. Svima je poznato da je Vojvodina bila u sastavu Austrougarske i da je većina jela u Vojvodini u stvari jedan odličan miks austrijske i mađarske kuhinje. Ne samo kada su u pitanju gomboce, nego i druga jela, u Vojvodini po običaju dobijaju drugi oblik i naziv.“

Pa tako i gomboce.

„Nisu više knedle jer mi Bačvani knedle imamo samo u supi. Zna se šta su knedle, knedlice sa grizom i pilećom džigericom i peršunom, a zna se šta su gomboce. I tu ne sme da se greši.“

Foto:privatna arhiva

Kako kaže, gomboce (u prevodu od mađarskog gomb) nisu nikako neke male knedle kojih morate pojesti barem pet, šest da biste se najeli. To su velike gombice, ali od milošte nazvane gomboce.

„Kod mene u kući su se uvek zvale gomboce i prosto znalo se da ko ih tako zove da je Vojvođanin. Kada mi neko kaže knedla, znam da nije sa mog područja i ja se malo namrštim“, kaže kroz šalu Vera.

Seća se i kako se na gomboce gledalo u njenom detinjstvu.

„Kada sam bila mala, gomboce su se smatrale sirotinjskom hranom. Mi smo ih u kući pravili barem do dva puta mesečno, i to najčešće sa šljivama, mada je jun bio rezervisan za gomboce sa kajsijama ili višnjama.“

Naša sagovornica ističe da je priprema gomboca jednostavna, ali kao i kod svakog jednostavnog jela, veliku ulogu igra iskustvo.

„Recepti se ranije nisu toliko zapisivali, nego pravili od oka, što bi se reklo –otprilike.“

Recept za gomboce

gomboce knedle
Foto:privatna arhiva

Sastojci:

Za testo

800 g belog krompira (isključivo belog jer se pire za testo napravi lakše i nema grudvica)

1 veće jaje

1 kašika putera

1 kašičica soli

350-400 g brašna

Za nadev:

šljive/kajsije/višnje

vanilin šećer

Za uvijanje gomboca:

prezle i šečer

Pročitajte još:

Priprema:

Krompir očistite i isecite na kocke. Stavite ga u lonac i sa malo soli kuvajte dok ne omekša, a zatim procedite.

Spravom za pire ga usitnite, dodajte puter i so i ponovo sve sjedinite.

Ostavite par minuta da se ohladi i dodajte jaje, pa mikserom sve sjedinite da nemate grudvica.

Potom dodajte brašno.

Mešajte sve vreme. Testo ne treba da bude lepljivo, retko, niti pretvrdo jer će gomboce biti žilave.

Voće pripremite tako što ćete odvojiti koštice.

Smesu od krompira vadite u šaku, i to toliko koliko odlučite da vam budu velike gomboce. Vodite računa da uvek uzimate podjednaku smesu kako ne bi bile različitog oblika.

Rastanjite rukom i stavite šljivu (kajsiju, višnje) i kašiku šećera. Vlažnim rukama oblikujte gombocu. Ređajte ih sve na jednu tacnu koju ste pobrašnjavili.

U veći lonac sipajte vodu i zagrejte do ključanja, a kada proključa, smanjite na najmanje i stavljajte gomboce.

Kuvajte, a kada isplivaju na površinu, znaćete da su gotove.

Dok se one kuvaju, u tiganj stavite malo putera, prezle i šećera i zagrejte na vatri, sve vreme mešajući, da dobiju tamniju boju.

Gomboce vadite iz lonca direktno u tiganj sa vrućim prezlama i uvaljajte ih.

BONUS VIDEO: Recept od tri sastojka: Energetske pločice sa čokoladom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram