Po mnogima, najbolje knedle sa šljvama su one spremljene u našoj Vojvodini. I sam delim to mišljenje.
Tamo nisu knedle, već ih zovu gomboce (gimboci). Pa kako ih zvati.
Ja takvu dilemu već dugo vremena nemam.
Najbolje ukusom – najbolje imenom. Realno GOMBOCE!
1,2 kg krompira
1 kašika putera ili 2 kašike ulja
1 kašičica soli
2 jaja
300 g mekog brašna
šljive
za posipanje:
70 ml ulja
150 g prezli
malo cimeta
šećer
1 kesica vanila šećera
KORAK 1: Krompir oguliti, iseći na kocke i skuvati. Zatim ga dobro izgnječiti, pa prohladiti i u njega dodati ulje, so, jaja i sve dobro promešati. Sada dodati brašno i rukom mesiti dok se masa lepo ne sjedini. Testo na kraju ne sme biti tvdo i gotovo je iako se na kraju i dalje malo lepi za ruke.
KORAK 2: Šljive oprati i izvaditi im koštice. U veći lonac sipati vodu sa 1 kašičicom soli i dovesti je do ključanja. Gomboce oblikovati tako što se, na sasvim malo navlažen dlan zahvati testo, u sredinu stave dve polutke otvorene šljive i u njih naspe malo šećera. Testo se po tom spoji i formira knedla.
KORAK 3: Tako oblikovanu odmah, bez odlaganja ubaciti u kipuću vodu i kuvati. Gotove su kada isplivaju na površinu , kada ih treba izvaditi i ocediti.
KORAK 4: Na malo ulja kratko propržiti prezle, pomešati ih sa šećerom, vanilom i cimetom, pa posuti i dobro uvaljati gomboce.
– Važno je da formiranu knedlu doista odmah spustite u kipuću vodu, jer bi stajanjem, od šećera i šljive pustila vodu i raspala se.
– Ukoliko želite manje gomboce, zahvatite manje testa i u tom slučaju pakujte samo jednu polovinu, a ne celu šljivu.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Kuva Majstor Amater: Orada na gradele vrh, na roštilju još bolja
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare