Kuva Majstor amater: Knedle sa šljivama iliti GOMBOCE

Gastro 18. nov. 202112:03
Podeli:
Foto: Shutterstock

Po mnogima, najbolje knedle sa šljvama su one spremljene u našoj Vojvodini. I sam delim to mišljenje.

Tamo nisu knedle, već ih zovu gomboce (gimboci). Pa kako ih zvati.

O autoru:

Ja takvu dilemu već dugo vremena nemam.

Najbolje ukusom – najbolje imenom. Realno GOMBOCE!

Sastojci

1,2 kg krompira

1 kašika putera ili 2 kašike ulja

1 kašičica soli

2 jaja

300 g mekog brašna

šljive

za posipanje:

70 ml ulja

150 g prezli

malo cimeta

šećer

1 kesica vanila šećera

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Krompir oguliti, iseći na kocke i skuvati. Zatim ga dobro izgnječiti, pa prohladiti i u njega dodati ulje, so, jaja i sve dobro promešati. Sada dodati brašno i rukom mesiti dok se masa lepo ne sjedini. Testo na kraju ne sme biti tvdo i gotovo je iako se na kraju i dalje malo lepi za ruke.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Šljive oprati i izvaditi im koštice. U veći lonac sipati vodu sa 1 kašičicom soli i dovesti je do ključanja. Gomboce oblikovati tako što se, na sasvim malo navlažen dlan zahvati testo, u sredinu stave dve polutke otvorene šljive i u njih naspe malo šećera. Testo se po tom spoji i formira knedla.

KORAK 3: Tako oblikovanu odmah, bez odlaganja ubaciti u kipuću vodu i kuvati. Gotove su kada isplivaju na površinu , kada ih treba izvaditi i ocediti.
KORAK 4: Na malo ulja kratko propržiti prezle, pomešati ih sa šećerom, vanilom i cimetom, pa posuti i dobro uvaljati gomboce.

Savet uz ovaj recept

– Važno je da formiranu knedlu doista odmah spustite u kipuću vodu, jer bi stajanjem, od šećera i šljive pustila vodu i raspala se.
– Ukoliko želite manje gomboce, zahvatite manje testa i u tom slučaju pakujte samo jednu polovinu, a ne celu šljivu.

Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater !

Sutra:
Kuva Majstor Amater: Orada na gradele vrh, na roštilju još bolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar