Sardinijski minestrone; Foto: Kristina Blokhin / Alamy / Profimedia

Svetski poznati istraživač dugovečnosti Den Bjutner otkrio je iznenađujuće jednostavnu svakodnevnu ishranu koje se pridržava, a koja je dala neverovatne rezultate.

Den Bjutner, koji se proslavio istražujući tzv. „plave zone“ gde navodno žive najdugovečniji ljudi na svetu, otkrio je da se njegove lične zdravstvene tajne svode na prehrambene navike.

Deleći svoju rutinu sa svojih 795.000 pratilaca na Instagramu, 64-godišnjak se pohvalio da mu je lekar rekao da je „najzdraviji pacijent“ kojeg je ikada video, a on to pripisuje svojoj uglavnom biljnoj ishrani. Dok influenseri promovišu proteinske prahove i skupe suplemente, Bjutner smatra da ključ dugovečnosti počinje nečim mnogo skromnijim, a to je činija sardinijskog minestronea, piše Daily Mail.

„Svakog dana počinjem dan sardinijskim minestroneom, što je povrtna supa od pasulja koju prelivam sa malo maslinovog ulja i avokadom. To joj daje trajnost“, objasnio je, a njegovi pratioci su konstatovali i da se lako pravi.

U vreme ručka, Bjutner poseže za bilo kojim voćem.

„Obično sebi dozvolim da pojedem onoliko voća koliko želim i jedem hranu koja mi se tog dana dopada“, rekao je.

View this post on Instagram

A post shared by Dan Buettner (@danbuettner)

Minestrone je jedno od osnovnih jela italijanske kuhinje još od starog Rima, tradicionalno se pravio od bilo kog dostupnog povrća i često se krčkao satima kako bi razvio svoj bogat, slani ukus, piše Daily Mail. Ali u planinskoj unutrašnjosti Sardinije, to je više od jeftinog, toplog obroka. Porodice vekovima jedu varijacije ove supe svakog dana, kombinujući pasulj, povrće i žitarice na način koji savremena nutricionistička nauka sada prepoznaje kao recept za izvanredno zdravlje.

Bjutnerovo opsežno istraživanje „plavih zona“ otkrilo je da je ishrana bogata mahunarkama, zelenilom i nerafinisanim ugljenim hidratima povezana sa smanjenjem hroničnih bolesti, manjim upalama i značajno dužim životnim vekom. To je deo šire kulinarske tradicije dokumentovane u njegovoj knjizi, koja kombinuje naučne izveštaje sa više od 100 tradicionalnih recepata za dugovečnost.

Jedan pratilac je pohvalio njegov osvežavajuće blag pristup, nazivajući njegovu filozofiju odličnim podsetnikom da se dugovečnost ne gradi na ekstremima, već na ponavljajućim navikama, pravoj hrani i smislenoj vezi.

Na kraju, Bjutner je priznao i da svaki dan izlazi na večeru, jer veruje da je povezivanje sa ljudima jednako važno kao i ishrana. „Jedem uglavnom celovitu, biljnu hranu, ali takođe znam da je društvena veza deo tog skupa faktora koji dovode do 100. godine„, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare