Kačamak sa slaninom i sirom
, Image: 280317175, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Kačamak od kukuruznog brašna prilično je uobičajeno jelo, ali među starim srpskim receptima nađu se trikovi da ga pretvorite u pravi gurmanluk.

Kačamak se jeo u celoj Srbiji, sirotinja ga je jela umesto hleba u vremenima nestašice, a imućniji su osmišljavali recepte koji su uključivali mast, kavurmu, sir, jaja, slaninu… Mi ga danas uglavnom jedemo za doručak ili večeru, sa sirom, jogurtom, ili u slatkoj verziji sa šećerom i mlekom, ali, s obzirom na situaciju, nije loše podsetiti se i nekih drugih varijacija na temu. Na stranici Južna Srbija smo, na primer, naišli na stari recept za „hajdučki kačamak“ koji opušteno može da prođe kao glavni obrok u danu.

Sastojci

500 g belog kukuruznog brašna

3-4 glavice crnog luka srednje veličine

250 gr mesnate slanine ili pršute

1 kriška tvrđeg ovčijeg sira

1 kašičica aleve paprike

1 kašika tucane paprike

Svinjska mast, voda, so

Priprema

U šerpu sipati oko 1,5 l vode, kašiku soli i kašiku masti da provri, a onda postepeno dodavati kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje, kako se ne bi napravile grudvice. Kuvati dok se ne zgusne (10-20 minuta).

Pročitajte još:

U drugoj šerpi propržiti sitno seckani crni luk. Dodati slaninu iseckanu na kockice i pržiti još malo, a onda skinuti s ringle i začiniti alevom i tucanom paprikom.

Izručiti kačamak u činiju, preliti prženim lukom i slaninom, a odozgo posuti rendani ili izgnječen sir. Služiti toplo.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: