Kačamak od kukuruznog brašna prilično je uobičajeno jelo, ali među starim srpskim receptima nađu se trikovi da ga pretvorite u pravi gurmanluk.
Kačamak se jeo u celoj Srbiji, sirotinja ga je jela umesto hleba u vremenima nestašice, a imućniji su osmišljavali recepte koji su uključivali mast, kavurmu, sir, jaja, slaninu… Mi ga danas uglavnom jedemo za doručak ili večeru, sa sirom, jogurtom, ili u slatkoj verziji sa šećerom i mlekom, ali, s obzirom na situaciju, nije loše podsetiti se i nekih drugih varijacija na temu. Na stranici Južna Srbija smo, na primer, naišli na stari recept za „hajdučki kačamak“ koji opušteno može da prođe kao glavni obrok u danu.
Sastojci
500 g belog kukuruznog brašna
3-4 glavice crnog luka srednje veličine
250 gr mesnate slanine ili pršute
1 kriška tvrđeg ovčijeg sira
1 kašičica aleve paprike
1 kašika tucane paprike
Svinjska mast, voda, so
Priprema
U šerpu sipati oko 1,5 l vode, kašiku soli i kašiku masti da provri, a onda postepeno dodavati kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje, kako se ne bi napravile grudvice. Kuvati dok se ne zgusne (10-20 minuta).
U drugoj šerpi propržiti sitno seckani crni luk. Dodati slaninu iseckanu na kockice i pržiti još malo, a onda skinuti s ringle i začiniti alevom i tucanom paprikom.
Izručiti kačamak u činiju, preliti prženim lukom i slaninom, a odozgo posuti rendani ili izgnječen sir. Služiti toplo.