Šta kuvaju komšije? Majstor amater: Rumunska mamaljuga

Gastro 27. sep. 202112:06
Podeli:
Majstor amater
Foto: Shutterstock

Mamaljuga, kačamak, palenta, žganjci, pura… Reč je o o istom jelu, koje svoje modalitete, ali i naziv menja, zavisno od sredine u kojoj se sprema.

Naše rumunske komšije ju zovu narodna – seljačka hrana. Nekad je bila sirotinjska, ali je danas postala rumunski brend.

O autoru:

Tamo je spremaju na dva načina: Prvi je da je skuvaju jako gusto i koriste je kao zamenu za hleb ili kombinuju sa najrazličitijim namirnicama: svinjskim mesom – dinstanim, dimljenim, slaninom, čvarcima, kao i prženim lukom, ribama, sarmama, ćevapima.

A drugi je, kada se od skuvane i delimično ohladjene mamaljuge naprave lopte veličine šake i pune ovčijim sirom (rumunskim branza sirom), pa griluju na roštilju ili rerni. Tako nastaju nadaleko poznate rumunske bulz de mamaljuga (loptice od kukuruznog brašna).

Sastojci:

1,5 l vode

600-800 g kukuruznog brašna

nekoliko kašika kajmaka ili putera

slanina

ovčiji sir

jaja

Majstor amater
Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1: Pre kuvanja mamaljuge, kukuruzno brašno se malo zapeče u rerni da porumeni.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: U slanu ključalu vodu, na sredinu šerpe sipati svu količinu brašna tako da se formira oblik kupe. Varjačom napraviti rupu u sredini kupe i ostaviti da krčka bez mešanja, na tihoj vatri 20-tak minuta.

KORAK 3: Kad se brašno krčkanjem potopilo u vodu, skloniti mamaljugu sa vatre i snažnim pokretima mešati uz povremeno vraćanje na tihu vatru. Mešati sve dok se masa ne sjedini i sve grudvice nestanu.

KORAK 4: U pleh sa 2 kašike rastopljenog kajmaka staviti red mamaljuge, a preko njega poređati režnjeve slanine, ovčiji sir i pečeno jaje. Slagati red po red dok se ne utroši spremljena mamaljuga. Tada pleh ubaciti u zagrejanu rernu da se masa zapeče. Poslužiti dok je topla.

Majstor amater
Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

– Ukoliko ne nađete „pravo“ kukuruzno brašno (ono sa potočare), za vaš urbani ritam će vam dobro doći zamena – palenta ili kukuruzni griz, koji će bitno skratiti vreme pripreme.

– Mamaljuga će lepše i drugačije izgledati, ako ju skuvanu pakujete da se prohladi je u modlama različitih oblika.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Bundevara sa cimetom, za rad´ minulih vremena

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar