Njeguški stek Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Moji crnogorski prijatelji su se rezolutno izjasnili za plantažino crveno vino „Vladika“, a ja sa puno poverenja tu preporuku prenosim vama. Dakle, njeguški stek nikako bez „Vladike“!

Njeguški stek nije tradicionalno crnogorsko jelo, ali je jedan od njihovih popularnijih nacionalnih specijaliteta. Kreirao ga je čuveni kuvar i profesor Milovan Mića Stojanović. Njegov njeguški stek osvojio je 1986. godine zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu i zbog toga postao ponos naših suseda. Ali ne samo zbog medalje. Još više zbog savršenog ukusa koji pravi eksploziju zadovoljstva u ustima.

O autoru

Sastojci

200 g telećeg mesa

60 g njeguške seckane pršute

70 g njeguškog sira

prstohvat sveže majčine dušice

vrlo malo soli
*
brokoli

krompir

2 kašike zrelog kajmaka (skorupa)

Još recepata Majstora amatera

Priprema:

KORAK 1: Sa teleće šnicle uklonite masnoću i žilice, pa je istucite kuhinjskim čekićem da se lepo stanji, ali ne i pocepa. Pobiberiti je i sasvim malo posoliti. Iseckan pršut i sir spustiti po sredini šnicle i posuti sa malo majčine dušice. Meso preklopiti sa sve četiri strane i po potrebi učvrstiti čačkalicama.

KORAK 2: Peći na roštilju na tihoj vatri ili u tiganju sa malo putera. Kada sa donje strane šnicla dobije braonkastu boju, okrenuti je da se lepo zapeče i druga strana. Gotov stek posuti rendanim sirom, pa poslužiti sa prilogom i prelivom od skorupa.

Njeguški stek Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Posluženje

Po izvornom receptu jelo servirati sa brokolijem i pečenim krompirom na većem plitkom tanjiru. Na kraju preliti stek i dekorisati slobodan deo tanjira istopljenim starim kajmakom. Ja kao prilog poslužim i pomfrit, kada su mi gosti ljubitelji ovako spremljenih krompirića.

Vinska preporuka

Moji crnogorski prijatelji su se rezolutno izjasnili za plantažino cveno vino „Vladika“, a ja sa puno poverenja tu preporuku prenosim vama. Dakle njeguški stek nikako bez „Vladike“!

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Sos od pečurki – češće nego do sada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar