Mišelin preporuka; Foto: Gpointstudio / ImageSource / Profimedia

Mišelin vodič Beograd 2021, predstavljen danas, donosi izbor od 14 restorana, a dva se posebno izdvajaju.

Kako je istaknuto na sajtu prestižnog gastro vodiča Mišelin (Michelin), geografska pozicija između Istoka i Zapada i bogata istorija, uticali su na moćnu i raznovrsnu kulinarsku kulturu prestonice Srbije, u kojoj obiluju turski, mađarski i drugi balkanski uticaji.

„Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljski i turistički biznis, a ova prva selekcija Beograda je ujedno i prvi korak ka jačanju lokalne industrije, zato što je potencijal ovde prisutan, sa mladim talentima koji su spremni da zablistaju. Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se radujemo daljem napretku“, rekao je Gvendal Pulen, internacionalni direktor Mišelin vodiča.

U selekciju je ušlo 14 beogradskih restorana, od kojih su dva posebno istaknuta.

Pročitajte još:

Iva Nova balkanska kuhinja , predstavljena kao „komšijski kafe-restoran“, ponela je oznaku Michelin Bib Gourmand, koja se dodeljuje restorinima vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

„U ovom restoranu modernog izgleda, gurmani mogu uživati u tradicionalnim, zdravim balkanskim receptima koji su suptilno prefinjeni“, navodi se u vodiču.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by newbalkancuisine (@newbalkancuisine)

*

 

View this post on Instagram

 

A post shared by newbalkancuisine (@newbalkancuisine)

Drugi, restoran Bela Reka, istaknut je zbog „posvećenosti održivom razvoju“.

„Cilj ove ustanove u centru grada je promocija lokalnih poljoprivrednika i proizvođača i očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje. Salaš, koji se nalazi na Homoljskim planinama, nudi prelepu ponudu mesa i sireva, uz koje su i vina sa njihovog imanja“.

*

Na listi Mišelin preporuka su i Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste.

Odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Mišelin vodiča.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram