Kao giros ili suvlaki, keftedes je jelo od mesa sa šmekom grčke tradicije. Na prvi pogled jako liči na obične ćufte, ali uz nekoliko dodatnih sastojaka i začina dobiće egzotičan ukus dostojan svečanog ručka.
Keftedes – grčke ćuftice prave se u raznim varijantama, u zavisnosti od regiona, a mi vam predstavljamo recept za onu s krompirom i junećim mesom.
Sastojci
1 kg krompira
500 g junećeg mlevenog mesa
4 kriške hleba
1 jaje
1 veza peršuna sitno seckanog
malo cimeta, bibera, origana, sveže nane, so
ulje za prženje
Priprema
Oljušteni krompir izrendati i iscediti. Hleb potopiti u mleko ili vodu, a onda iscediti. U krompir dodati mleveno meso i hleb, začine i jaje. Lepo umešati da se dobije kompaktna smesa, ako je potrebno dodati malo prezla.
Vaditi komadiće, oblikovati ćuftice i pržiti ih na vrelom ulju da lepo porumene sa svih strana. Vaditi ih na salvetu da se iscedi višak ulja i servirati uz svež paradajz ili neku mediteransku salatu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar