Magični kolač postao je hit na društvenim mrežama gde se korisnici hvale kako je njima uspeo, a svi redom kažu da ga je zaista lako napraviti.
Oni koji su pravili magični kolač kažu da se čarolija događa kada se testo u rerni odvoji u tri sloja; zahvaljujući prilično niskoj temperaturi od 162 °C.
Budući da su redosled i priprema sastojaka presudni za uspeh, svakako dobro odvojte žumanca od belanaca pazeći da u belancima nema komadića žumanca, a zatim ih umutite u čistoj i suvoj činiji (najbolje metalnoj). Kad umešate belance u testo, nemojte previše da miksate; zapravo, belanci bi trebalo da učine testo grudvastim.
Na kraju ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete, što će omogućiti da se krem stegne i da može da se posluži, piše citymagazine.danas.rs.
4 jaja (odvojena žumanca i belanca)
3/4 šolje šećera
komad maslaca, otopljen
3/4 šolje višenamenskog brašna
2 šolje mleka
šećer u prahu, za posipanje kolača
Zagrejte rernu na 162 °C i obložite kalup za tortu razmera 22 cm papirom za pečenje.
Razbijte jaja u činiju, pažljivo odvojite žumanca i belanca. Činiju s belancima stavite sa strane. U činiju sa žumancima dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane bledožuta, oko jednog minuta.
Dodajte ekstrakt vanile i rastopljeni maslac i mutite dok se sastojci dobro ne sjedine, oko 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte brašno i mutite smesu dok se ne sjedini. Sipajte mleko u ¼ šolje odjednom i mutite smesu svaki put nakon dodavanja još mleka. Stavite na stranu.
Uzmite belanca i umutite ih mikserom u čvrsti sneg. Nežno umešajte belanca u testo, trećinu po trećinu, dok se ne sjedine. Pazite da ne izbijete vazduh iz belanaca. Testo treba da bude retko, ali grudvičasto. Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok vrh ne porumeni i dok se kolač ne zatrese kad lagano protresete pleh, oko 40 do 50 minuta.
Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i po vrhu pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i poslužite sa šlagom ili po želji sa svežim voćem.
Uživajte!
BONUS VIDEO: