Magični kolač postao je hit na društvenim mrežama gde se korisnici hvale kako je njima uspeo, a svi redom kažu da ga je zaista lako napraviti.

Oni koji su pravili magični kolač kažu da se čarolija događa kada se testo u rerni odvoji u tri sloja; zahvaljujući prilično niskoj temperaturi od 162 °C.

Budući da su redosled i priprema sastojaka presudni za uspeh, svakako dobro odvojte žumanca od belanaca pazeći da u belancima nema komadića žumanca, a zatim ih umutite u čistoj i suvoj činiji (najbolje metalnoj). Kad umešate belance u testo, nemojte previše da miksate; zapravo, belanci bi trebalo da učine testo grudvastim.

Na kraju ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete, što će omogućiti da se krem stegne i da može da se posluži, piše citymagazine.danas.rs.

Sastojci:

4 jaja (odvojena žumanca i belanca)

3/4 šolje šećera

komad maslaca, otopljen

3/4 šolje višenamenskog brašna

2 šolje mleka

šećer u prahu, za posipanje kolača

Foto: Shutterstock

Priprema:

Zagrejte rernu na 162 °C i obložite kalup za tortu razmera 22 cm papirom za pečenje.

Razbijte jaja u činiju, pažljivo odvojite žumanca i belanca. Činiju s belancima stavite sa strane. U činiju sa žumancima dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane bledožuta, oko jednog minuta.

Dodajte ekstrakt vanile i rastopljeni maslac i mutite dok se sastojci dobro ne sjedine, oko 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte brašno i mutite smesu dok se ne sjedini. Sipajte mleko u ¼ šolje odjednom i mutite smesu svaki put nakon dodavanja još mleka. Stavite na stranu.

Uzmite belanca i umutite ih mikserom u čvrsti sneg. Nežno umešajte belanca u testo, trećinu po trećinu, dok se ne sjedine. Pazite da ne izbijete vazduh iz belanaca. Testo treba da bude retko, ali grudvičasto. Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok vrh ne porumeni i dok se kolač ne zatrese kad lagano protresete pleh, oko 40 do 50 minuta.

Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i po vrhu pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i poslužite sa šlagom ili po želji sa svežim voćem.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar