Turska salata Majstor amater
Foto: Branko Gligorić

Turska salata – paprika, patlidžan, beli luk … Em ukusna, em zdrava! Jede se dobro rashlađena kao predjelo ili kao prilog uz neko pečenje. Može da bude i lagana obrok salata - za večeru, ali i za doručak, ukoliko vam ne smeta miris belog luka.

Pre dosta godina recept nalik ovom, „pokupio“ sam od jedne vredne domaćice iz istočne Srbije.

O autoru:

Iako godinama spremam ovo fantastično jelo, tek sam nedavno „provalio“ da je tursko. Da „Turska salata“ koju Turci češće jedu za predjelo – kao meze, nego li kao salatu. Priznajem da je to jedno od mojih omiljenih jela. Leti naročito.

Sastojci

2 kg mesnatije paprike (mešaneo zelene i crvene)

2 kg patlidžana

1 glavica belog luka (sitno seckanobelog)

1 dl suncokretovog ulja

1 dl maslinovog ulja

1 dl balzamika ( vinskog ili jabukovog sirćeta)

1 veza peršuna (iseckanog)

Turska salata Majstor amater
Foto: Branko Gligorić

Priprema

KORAK 1: Cele neočišćene paprike ispeći na roštilju, ispod gornjeg grejača u rerni ili na ulju u šerpi. Važno je da budu ravnomerno ispečene, jer će se tako lakše odvojiti opna. Ohladiti ih u dobro pokloljenom sudu (mogu i da prenoće).

Tada ih oljuštiti, očistiti od semenki i iskidati na nešto šire i ne preterano dugačke trakice.

KORAK 2: Patlidžane oguliti, izrezati po dužini na nešto deblje „šnicle“, usoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti ih, uvaljati u brašno pa propržiti na suncekretovom ulju i laganoj vatri, dok ne omakšaju i malo porumene. Kada se prohladi padlidžan izrezati na trake iste veličine kao i paprike.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Beli luk i peršun iseckati što sitnije.

KORAK 4: Količinu ljutih papričica sami odredite, ali nije loše staviti neki minimum, da salata bar malo rezi.
Ispečene papričice ispeći, oguliti i sitnije iseckati .

KORAK 5: U veću zdelu, u kojoj ćemo poslužiti salatu ređati red isečenih paprika i patlidžana, pa preko posoliti i pobiberiti, posuti belim lukom, peršunom, maslinovim uljem i balzamikom. Slaganje ponavljati sve dok pripremljenu papriku i patlidžan ne složimo. U saltu izručiti i ulje u kome su se pržili patlidžani. Ako dodajete ljute papričice iseckajte ih sitnije i ravnomerno ih rasporedite. Salatu promešati ili prilikom slaganja više puta prodrmati činiju.

Posluženje

Turska salata se jede dobro rashlađena kao predjelo ili kao prilog uz neko pečenje. Može da bude i lagana obrok salata za večeru, ali i za doručak, ukoliko Vam ne smeta miris belog luka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare